VRAĆA SE U BG: Zorica Tomić opozvana sa mesta ambasadora pri Unesko

Opozvana ambasadorka

VRAĆA SE U BG: Zorica Tomić opozvana sa mesta ambasadora pri Unesko

Politika -
Tomićka će ostati zapamćena kao jedna od diplomata koji su Srbiju skupo koštali

BEOGRAD - Lesi se vraća kući.

Ambasadorka Srbije pri stalnoj delegaciji Uneska u Parizu Zorica Tomić u četvrtak je opozvan sa te funkcije. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je odluku o njenom razrešenju s mesta na koje ju je 16. septembra 2009. godine postavio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Kako su mediji ranije pisali, kao ambasador Srbije pri stalnoj delegaciji Uneska u Parizu ona je u glavnom gradu Francuske živela na visokoj nozi!

Naime, samo njen stan državu Srbiju mesečno je koštao neverovatnih 7.000 evra. O tome da se novac baca kroz prozor spekulisalo se zbog činjenice da se luksuzni stanovi u Parizu kreću od 2.200 do 3.000 evra, kao i to da u centru Pariza postoji rezidencija ambasadora Srbije koja se prostire na čak 4.000 kvadratnih metara i u kojoj ima sasvim dovoljno mesta za sve srpske diplomate.

Tada je iz Tadićevog kabineta zahtevano da se izdaci pod hitno smanje, te je Tomićka prešla u jeftiniji stan - za sumu od 4.000 evra mesečno.

Spekulisalo se i da je Tomićka kao ambasador pri Unesku previše koštala državu svojom godišnjom platom od 60.000 evra, a pravljena je paralela s Beogradskom tvrđavom, za čiju je zaštitu potrebno manje, tačnije 52.000 evra, zbog čega je u javnosti postala poznata i kao afera „Tomić“ i afera „Unesko“.

Podsećanja radi, jedna od Tomićkinih prethodnica Nada Popović Perišić, takođe kao ambasadorka pri Unesku, od 1998. do 2001. godine za isti posao dobijala je 3.500 nemačkih maraka.N. S.

Razrešeno još troje diplomata

Predsednik Nikolić je, osim Tomićke, s mesta ambasadora opozvao i Maju Mitrović, koja je Srbiju predstavljala u Češkoj, zatim Milicu Čubrilo Filipović, koja je obavljala posao ambasadora u Tunisu, i Rifata Rondića s mesta ambasadora u Nigeriji.Nikolić je na mesto ambasadora Srbije u Bosni i Hercegovini postavio Stanimira Vukićevića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track