Nikolić: Ne smemo ostati nemi na pokušaje da se Srbija okrivi za Prvi svetski rat!

Revizija istorije neće proći

Nikolić: Ne smemo ostati nemi na pokušaje da se Srbija okrivi za Prvi svetski rat!

Politika -
Pokušaj da se Srbija poveže sa tim (atentatom) je bio bezuspešan, poručio predsednik Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da Srbija ne sme ostati nema na pokušaje revizije istorije Prvog svetskog rata koji za cilj imaju da se krivica za taj svetski sukob svali na nju.

U autorskom tekstu povodom obeležavanja 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Nikolić je rekao da se u poslednje vreme čuju glasovi onih koji taj rat stavljaju u kontekst današnjeg vremena, govoreći o Vidovdanskom atentatu na austrougarskog prestolonaslednika kao o terorističkom aktu.

"Ne možemo na to ostati ravnodušni. Po svemu sudeći, na delu je novi pokušaj da se Srbija nepravedno i neosnovano proglasi apriornim krivcem, koji je više puta u istoriji uzrokovao svetske nedaće. Otvara se prostor da stvarni krivci operu savest i krvave ruke i skinu krivicu sa svojih pleća", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao i da su pripreme Austrougarske i Nemačke za Prvi svetski rat trajale šest godina i da je momenat sukoba izabrala Nemačka podstakavši svog saveznika da napadne Srbiju zbog atentata na austrougarskog prestolonaslednika Ferdinanda.

"Pokušaj da se Srbija poveže sa tim (atentatom) je bio bezuspešan", rekao je Nikolić. Predsednik Srbije je ocenio i da po treći put u rasponu od jednog veka Srbija nekome smeta i zapitao da li će zemlje pobednice u Prvom svetskom ratu dozvoliti pokušaje revizije istorije izmišljanjem terorističkog akta kao razloga za početak tog svetskog sukoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track