File: Srbija i Kosovo ka EU bez međusobnog blokiranja

Evropski komesar za proširenje o odnosu Beograda i Prištine

File: Srbija i Kosovo ka EU bez međusobnog blokiranja

Politika -
Normalizacija odnosa sa Kosovom će zaista morati da ide ruku pod ruku sa procesom pristupnih pregovora, u skladu sa junskim zaključcima Evropskog saveta

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da bi trebalo postepeno pronaći dovoljan stepen normalizacije odnosa Srbije i Kosova tako da svaka strana može da nastavi svoj put ka EU, bez blokiranja druge.

"Normalizacija odnosa sa Kosovom će zaista morati da ide ruku pod ruku sa procesom pristupnih pregovora, u skladu sa junskim zaključcima Evropskog saveta. Sveobuhvatna i održiva rešenja su potrebna da bi se razrešila brojna otvorena pitanja koja sprečavaju normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova", rekao je File.

Na pitanje da li će Srbija na kraju evropskog puta biti dovedena da bira između Kosova i Evrope, File je odgovorio da se govori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da se ne radi o tome da EU traži od Srbije da prizna Kosovo.

Upitan kako je EU mogla da započne pregovore sa Prištinom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ako EU ima statusno neutralni pristup, imajući u vidu da članice unije postaju države a ne regioni, File je odgovorio da mogućnost da EU međunarodne sporazume nije ograničena na međunarodno priznate države.

"Međunarodni sporazumi mogu da budu zaključeni sa bilo kojim entitetom ako druga ugovorna strana, u ovom slučaju EU, prihvata da može da sklopi sporazum koji će se rukovoditi međunarodnim javnim pravom.

Sa izričitim pozivanjem na odgovarajuće stavove zemalja članica o statusu, moguće je, dakle, sklopiti ŠP na statusno neutralan način", rekao je File.

File je naveo da EU "stavlja veliki naglasak" na slobodu govora i medija, jer je to među osnovnim vrednostima EU. "Zato ističemo da je u zemlji potrebno dalje usmeriti pažnju i na sprovođenje medijske strategije, transparentnost vlasništva i finansiranje medijskog sektora", rekao File.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track