MILO DOLAZI U BG: Srbija i CG ka EU "kao dva oka u glavi"
Foto: Rojters

Branko Ružić najavio

MILO DOLAZI U BG: Srbija i CG ka EU "kao dva oka u glavi"

Politika -
Ružić je kazao da bi voleo da Srbija i Crna Gora istovremeno uđu u EU do 2020. godine što smatra realnim ciljem "i za ostale države regiona

PODGORICA - Premijer Crne Gore Milo Đukanović posetiće Srbiju početkom decembra - potvrdio je ministar u Vladi Srbije Branko Ružić i ocenio da su Srbija i Crna Gora postigle "veliki iskorak" u bilaterlanim odnosima, te treba da uđu u EU "kao dva oka u glavi".

Ružić je kazao da bi voleo da Srbija i Crna Gora istovremeno uđu u EU do 2020. godine što smatra realnim ciljem "i za ostale države regiona". Nepisano pravilo da zemlje koje pristupaju EU najpre postanu članice NATO, ali Ružić, zadužen za evropske untegracije, to ne vidi kao prepreku za Srbiju.

"Treba uvažiti gabarite Srbije, poziciju Srbije u regionu, strateške koridore koji prolaze preko naše teritorije, zainteresovanost Ruske Federacije za ovaj region upravo preko Srbije, zainteresovanost Kine, našu orijentaciju prema EU. Mislim da je u čitavom tom konglomeratu naša pozicija najbolja ovakva kakva je, jer svaka druga dovela bi do nekog disbalansa", ocenio je Ružić. Ministar je potvrdio da će premijer Crne Gore Milo Đukanović, prvi put za deset godina, 9. i 10. decembra zvanično posetiti Srbiju. To će biti Đukanovićeva uzvratna poseta, posle septembarske posete premijera Srbije Ivice Dačića Podgorici.

Đukanović je poslednji put bio u Beogradu marta 2003. godine, na sahrani premijera Srbije Zorana Đinđića. Na najnižem nivou odnosi Beograda i Podgorice bili su posle crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova 2008. godine, na šta je Beograd odgovorio proterivanjem ambasadora Crne Gore. Ali, u poslednje vreme odnosi su na uzlaznoj putanji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja