SKANDALOZNO: Hrvati hoće da uređuju zakone u Srbiji
Foto: Kurir

Zagreb bi da kroji srpsku medijsku scenu

SKANDALOZNO: Hrvati hoće da uređuju zakone u Srbiji

Politika -
Komšije zbog TV N1 po Briselu lobiraju protiv srpskog Zakona o elektronskim medijima, koji zabranjuje da kablovske televizije emituju informativu

BEOGRAD - Vedre i oblače.Komšije Hrvati otvoreno pokušavaju da uređuju pravni sistem i medijski prostor Srbije i lažno optužuju srpsku vlast da opstruiše dolazak CNN u zemlje bivše SFRJ. Tačnije, reč je o televiziji N1, zamišljenoj kao regionalni informativni kanal, koja bi u saradnji sa CNN trebalo da počne s radom početkom 2014. u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Hrvati, naime, u svojim medijima, ali i kod evropskih zvaničnika u Briselu lobiraju protiv srpskog Nacrta zakona o elektronskim medijima, čiji član 109 predviđa da kablovski emiteri (kakav bi bio N1) ne mogu da emituju informativni, već samo filmski i zabavni program. Žalili se FileuKomšije su se zaigrale, pošto je upravo taj „sporni“ član preslikan iz evropskih zakona i unet na preporuku Brisela.- Pre pet dana predstavnici N1 bili su kod Štefana Filea, evropskog komesara za proširenje, i žalili mu se da u Srbiji nema medijskog pluralizma. File im je, međutim, odgovorio da to nije tačno - navodi izvor Kurira i dodaje da je File kao dokaz naveo činjenicu da u Srbiji postoje četiri televizije s nacionalnom frekvencijom, a da je još jednim nacrtom medijskog zakona - o javnim medijskim servisima - predviđeno da postoje dva javna servisa - RTS i RTV.Ne odustaju od napadaGlavni finansijer N1 je „Junajted grupa“, čiji je viši savetnik Kameron Manter, bivši ambasador SAD u Srbiji, koji dobro sarađuje s Miroslavom Miškovićem i navodno mu je pomogao da bude skinut sa američke crne liste i dogovarao se da bude njegov lobista.Uprkos „hladom tušu“ kod Filea, Hrvati ne odustaju od napada - Jutarnji list je objavio tekst „Srbi protiv globalnog TV kanala - Vlada u Beogradu stopirala projekt CNN u Hrvatskoj“, u kojem izvršni direktor N1 Brent Sadler kaže da se spremaju da problem prijave Briselu ako Vlada Srbije ne odustane od člana 109 zakona.Propast projekta- U tišini se već neko vreme odvija žestok sukob čelnih ljudi N1 i srpske vlade, koji bi mogao dovesti do odustajanja od pokretanja N1 u Srbiji i time propasti projekta u Hrvatskoj - piše list i navodi da se pokretanje N1 poklopilo s donošenjem „novog srpskog zakona o medijima“ baš uoči početka pregovora Beograda i Brisela:- Slučajno ili ne, predlogu zakona dodat je član koji bi sprečavao distributera medijskog sadržaja ili njegovog vlasnika u proizvodnji vlastitih vesti ili informativnog programa.

Štefan File poručio Hrvatima da u Srbiji ima medijskog pluralizma
Štefan File poručio Hrvatima da u Srbiji ima medijskog pluralizma

Bivši šef CIAI LJUBAVNIK LOBIRABivši šef CIA Dejvid Petreus je, kako piše Jutarnji list, nedavno u Beogradu pregovarao s predstavnicima srpskih vlasti i upozorio ih na ozbiljne probleme vezane za N1. Petreus, koga je hrvatski list svrstao na listu lobista, podneo je novembra 2012. ostavku zbog seks-afere - nedostojnosti da obavlja funkciju prvog čoveka CIA zbog vanbračne veze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track