DRUGI KRUG: Mitrovica će danas dobiti gradonačelnika

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji

DRUGI KRUG: Mitrovica će danas dobiti gradonačelnika

Politika -
Na 816 glasačkih mesta danas će se birati 24 predsednika opština na severu Kosova. U Severnoj Mitrovici kandidati su dva srpska političara Krstimir Pantić i Oliver Ivanović

BEOGRAD - Drugi krug je počeo.Drugi krug izbora na Kosovu i Metohiji biće održan danas, a na 816 glasačkih mesta biraće se 24 gradonačelnika. Izbori će biti održani u sedam opština sa srpskom većinom - šest u centralnom Kosovu i u severnoj Mitrovici.Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić rekao je da će današnji, drugi krug lokalnih izbora na severu Kosova obezbeđivati više od 300 kosovskih policajaca i da će, ako bude bilo potrebno, jedna interventna jedinica biti spremna da reaguje odmah.Jako obezbeđenje„Kosovska policija, Euleks i Kfor spremni su da odmah intervenišu ukoliko izborni proces bude pod pretnjom ili ako bezbednost i sigurnost birača, članova komisije na biračkom mestu, službenika OEBS zaduženih za izbore ili posmatrača na biračkim mestima budu ugroženi“, piše u saopštenju.U severnoj Mitrovici biraće se gradonačelnik, a kandidati su Oliver Ivanović iz Građanske inicijative SDP i Krstimir Pantić iz Građanske inicijative Srpska. U prvom krugu glasanja Pantić, koji ima podršku zvaničnog Beograda, osvojio je nešto više od 500 glasova od Ivanovića, ali to nije bilo dovoljno za pobedu u prvom krugu.Zbog izbornih nepravilnosti izbori će danas biti ponovljeni na nekoliko biračkih mesta u Zvečanu. Kandidati za gradonačelnika ovog grada su Vučina Janković sa liste Srpska i Nebojša Vlajić sa liste Olivera Ivanovića.Brojni posmatračiKoalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ saopštila je ranije da će posmatrati drugi krug izbora za gradonačelnike opština na Kosovu sa 1.600 posmatrača. U centru za pozive biće angažovano 130 dobrovoljaca, a ta organizacija će objaviti i preliminarne rezultate izbora za predsednike u sedam opština - Priština, Prizren, Gnjilane, Kosovska Mitrovica, Uroševac, Peć i Đakovica.Kandidat Građanske inicijative "Srpska" Kristimir Pantić očekuje apsolutnu pobedu u drugom krugu izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice. On je rekao da je veliki odziv jedini način da, pored legalnog dobijemo i legitimnog gradonačelnika Kosovske Mitrovice, koji će na najbolji mogući način zastupati interese građana i države Srbije na ovim prostorima.- Očekujem ubedljivu pobedu, ubedljiviju nego u prvom krugu, jer sada građani imaju samo dve opcije - rekao je Pantić.

Briga o građanimaVULIN OTVORIO FABRIKU KOŠULJAMinistar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin otvorio je juče u Zubinom Potoku fabriku košulja „Javor“ i poručio da Vlada Srbije želi da obezbedi da Srbi na tom području mogu da žive od svog rada.- Da je fabrika koja zapošljava 120 ljudi otvorena bilo gde u centralnoj Srbiji, to bi bio veliki uspeh, a na Kosovu to je ravno pravom čudu - zaključio je on. Vulin je rekao da je postrojenje postojalo i ranije u Zubinom Potoku, ali da mu se nije poklanjalo dovoljno pažnje, i naglasio da je Srbija tu da „brine i omogući da život Srba na Kosovu teče normalno kako bi mogli da žive od svog rada“.- Ima još planova, ovo neće biti poslednja investicija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja