STRUJA ZA SEVER: Elektromreža Srbije i kosovski operater potpisuju sporazum

Sigurnije snabdevanje severa Kosmeta

STRUJA ZA SEVER: Elektromreža Srbije i kosovski operater potpisuju sporazum

Politika -
Naš cilj je da stvorimo jedno preduzeće koje će se baviti snabdevanjem i distribucijom električne energije, koje će biti dovoljno snažno da može da opstane i snabdeva sever Kosova električnom energijom, a da ne zavisi od toga kako će se ponašati kosovska elektroprivreda, poručila je ministarka Mihajlović

BEOGRAD, BEČ - Operateri prenosnih sistema električne energije Srbije "Elektromreža Srbije" (EMS) i kosovski operater KOSTT potpisaće u utorak, 10. decembra, u Beču istorijski okvirni sporazum o saradnji u upravljanju prenosnim sistemima električne energije, pod pokroviteljstvom Energetske zajednice za jugoistočnu Evropu.

Potpisivanje tog sporazuma je deo sprovođenja "Energetskog sporazuma" između vlada Kosova i Srbije, postignutog u septembru ove godine u Briselu, navedeno je na sajtu Energetske zajednice (energy-community.org).

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, pre nedelju dana tokom posete Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, najavila je potpisivanje ovog sporazuma, ističući da se radi o delu Briselskog sporazuma.

"Naš cilj je da stvorimo jedno preduzeće koje će se baviti snabdevanjem i distribucijom električne energije, preduzeće koje će biti dovoljno snažno da može da opstane i snabdeva sever Kosova električnom energijom, a da ne zavisi od toga kako će se ponašati kosovska elektroprivreda", poručila je ministarka obraćajući se studentima u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Mihajlović je tada, u izjavi objasnila da je u Briselskom sporazumu u energetskom delu postignut dogovor o formiranju kompanije Elektrokosmet, koja će se baviti distribucijom i snabdevanjem električnom energijom na sveru Kosova.

Prema njenim rečima, izuzetno je važno da to ne bude KEK, već Elektrokosmet, kojem će se u drugoj fazi priključiti Gazivode.

U sklopu tog sporazuma, navela je ona, dogovoreno je da prenosne kompanije Elektromreža Srbije i kosovska KOSTT moraju da potpišu bilateralne sporazume u decembru.

Takođe je naglasila da regulatorne agencije treba da potpišu sporazum o međusobnom priznavanju licence energetskih kompanija.

Energetski sporazum Beograda i Prištine postignut je u okviru 16. runde briselskog dijaloga, održane 8. septembra, koji, kako je tada saopštilo Ministarstvo energetike Srbije, obezbeđuje maksimum zaštite interesa srpske strane u ovom trenutku.

Sporazum definiše način upravljanja elektroenergetskim sistemom na severu Kosova i Metohije, omogućava stabilno snabdevanje električnom energijom uz zaštitu interesa Zajednice srpskih opština i ne bavi se pitanjima imovine, dodaje se u saopštenju.

Bilateralni operativni sporazum, koji će biti potpisan u utorak, urediće sve detalje u vezi sa funkcionisanjem prenosne mreže na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track