Đilas kumu namestio posao od 54 miliona!
Foto: Zorana Jevtić

Afera "Komunalna policija"

Đilas kumu namestio posao od 54 miliona!

Politika -
Bivši gradonačelnik Beograda firmi „Pampero“ svog kuma Zorana Stojisavljevića kroz 15 ugovora i narudžbenica obezbedio 53.438.579 dinara iz gradske kase. "Kombinacija" je odrađena bez tendera i oglašavanja u Službenom glasniku

BEOGRAD - Kum nije dugme.Dragan Đilas, aktuelni lider DS, u vreme dok je bio na čelu Beograda praktično je dao Zoranu Stojisavljeviću, s kojim je u kumovskim vezama, i Draganu Ješiću, svom prijatelju, 53.438.579 dinara iz gradske kase! Naime, firma „Pampero“, čiji su vlasnici Stojisavljević i Ješić, kroz devet ugovora i šest narudžbenica koji su sklopljeni sa Gradom od 2010. do 2012. godine, a u vezi sa nabavkom opreme za komunalnu policiju, inkasirala je oko 468.759 evra, i to bez tendera! Usitnjavanje nabavkiUgovori o nabavci opreme su maksimalno „rasparčani“ kako tender ne bi bio obavezan. Samim tim, izbegnuto je i oglašavanje u Službenom glasniku i mogućnost da više firmi konkuriše. Nabavka je sprovedena kroz sistem poziva ponuđačima, odnosno Grad je slao poziv odabranim firmama! Međutim, ni tu nije kraj Đilasovim kombinatorikama.- Za javnu nabavku košulja za komunalne policajce u 2010. godini postupak javne nabavke je dva puta obustavljen. U prvom postupku pozivi za podnošenje ponude su dostavljeni na adrese tri potencijalna ponuđača, ali nije stigla nijedna ponuda. U drugom, od pet pozvanih ponuđača dostavljena je jedna ponuda i ona je ocenjena neispravnom. Tek nakon trećeg sprovedenog postupka ugovor je zaključen sa „Pamperom“- navodi se u dokumentaciji Agencije za javne nabavke do koje je došao Kurir, kao i:- U javnoj nabavci obuće za potrebe komunalne policije u 2010. godini nabavka je dodeljena navedenom ponuđaču u ponovljenom postupku javne nabavke jer je prethodni postupak obustavljen, zato što do isteka roka za podnošenje nije podneta nijedna ponuda.Napumpane cene„Pampero“ je, navodi se dalje u dokumentaciji, i u naredne dve godine, 2011. i 2012, sklopio poslove sa Gradom, i to bez javnog poziva, u „cilju jednoobraznosti uniformi“!- Razlog za sprovođenje navedene vrste postupka je činjenica da je „Pampero“ sa privrednim društvom „Internacional Cooperatief U. A“, proizvođačem uniformi koje su već bile u upotrebi za prvih 120 komunalnih policajaca, zaključio ugovor kojim mu je dato isključivo pravo distribucije i prodaje robe navedenog proizvođača na teritoriji Srbije - piše u dokumentaciji Agencije.Ovim je potvrđeno pisanje Kurira od 20. maja 2013. godine, kada smo objavili da su Đilasovi kum i prijatelj preko svoje firme uzeli milione od Grada.Zaniljivo je što su cene za nabavljenu opremu najblaže rečeno prenapumpane. Tako, par rukavica košta skoro 4.000 dinara, košulja 4.000, letnje pantalone čak 4.300 dinara.

Skupo obučeni kao kod Armanija... Komunalna policija
Skupo obučeni kao kod Armanija... Komunalna policija

StojisavljevićNEMAM VEZE SA ĐILASOMZoran Stojisavljević, jedan od vlasnika firme „Pampero“, u razgovoru za Kurir kratko je poručio da nema komentar i da je reč o neistinama.- Sa Đilasom nisam u kumovskim vezama, to odgovorno tvrdim! Nemam nikakve veze sa Đilasom - rekao je Stojisavljević.Poruka sa konkretnim pitanjima prosleđena je portparolu Dragana Đilasa Ivanu Nikoliću, ali odgovor nismo dobili.

Takođe, u štampanom izdanju vašeg omiljenog dnevnog lista, pored ostalog, možete pročitati i sledeće:ŠOKANTNO: Tadić se tajno viđao sa Mišom Bananom!OPASNO: Rak će 2014. u Srbiji odneti 22.000 života!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track