Stefanović optimista:Očekujem pozitivan izveštaj Eštonove
Foto: KURIR

Srbija učinila puno

Stefanović optimista:Očekujem pozitivan izveštaj Eštonove

Politika -
Pregovori sa EU počeće najkasnije 20. ili 21. januara

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije i potpredsednik SNS Nebojša Stefanović izjavio je danas da očekuje da će izveštaj visoke predstavnice EU Ketrin Ešton o napretku u dijalogu biti pozitivan, jer je Srbija učinila dosta na tom planu, kao i da bi bilo realno da pristupni pregovori Srbije i EU počnu već u januaru.

"Očekujem pozitivan izveštaj Ketrin Ešton, jer je Srbija učinila puno i hoću da ohrabrim građane za sve što je učinjeno ne samo na planu evropskih integracija, već i sve što je urađeno da bi građanima bilo bolje", rekao je Stefanović. Kako je rekao, urađeno je veoma mnogo na planu borbe protiv korupcije i kriminala, kao i privlačenju investitora.

Govoreći o pristupnim pregovorima, on je istakao da se nada da će pregovori početi najkasnije do 20. ili 21. januara. "Nadali smo se da možemo do kraja decembra moći da počnemo pregovore.Međutim, nadam se da je realno da pregovore možemo početi već u januaru i da će posle međuvladine konferencije ti pregovori početi najkasnije 20. ili 21. januara. Srbija je spremna za to i njeni timovi rade veoma naporno", rekao je Stefanović.

"Srpski tim je spreman i mi ka Evropskoj uniji idemo brže nego ikada ranije", rekao je Stefanović.

Govoreći o dijalogu u Briselu, on je naveo da je važno da u skladu sa Briselskim sporazumom buduća zajednica srpskih opština može da ima jednu dozu samostalnosti, naročito kada je reč o tužilaštvu i sudovima.

"Nemoguće je da Srbi ne mogu da sude Srbima, a da tužilac ne može da bude Srbin, odnosno da se poštuje minimum etničkog principa. To je nešto na čemu će morati da se radi, a na kraju krajeva kad je potpisivan Briselski sporazum potpisala ga je prištinska strana koja je morala da bude svesna da se mora odreći nekih stvari, odnosno da ne može kompromis da čini samo srpska strana", rekao je Stefanović.

"Nećemo odustati od tog principa i to je nešto na čemu ćemo insistirati", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track