GRAĐANI ODLUČILI: Svi hoće izbore!
Foto: Aleksandar Jovanovic

Trijumf SNS, debakl DS: Došlo je vreme za preraspodelu vlasti

GRAĐANI ODLUČILI: Svi hoće izbore!

Politika -
Nakon ubedljive pobede SNS u tri srpske opštine, svi se slažu da građani cele Srbije treba da izađu na birališta; U Srpskoj naprednoj stranci kažu da bi voleli da svog lidera Aleksandra Vučića vide na poziciji premijera Srbije

BEOGRAD - Vreme je za promene!Poverenje građana koje je SNS dobio na lokalnim izborima na Voždovcu, Odžacima i Kostolcu ponos je, ali i obaveza, i pokazuje da je vreme za vanredne parlamentarne izbore, rekla je potpredsednica SNS Zorana Mihajlović. Ona je istakla da veliki deo članova Predsedništva SNS želi vanredne parlamentarne izbore „jer su svesni da to stranci najviše odgovara“ i dodala da je neophodno raspisati izbore u Vojvodini i u Beogradu.Vučić razmišlja- Predsednik stranke Aleksandar Vučić razmisliće o tome, ali je zaista vreme za izbore - kazala je Mihajlovićeva i istakla da bi članovi SNS voleli da svog lidera vide kao premijera države. Ona je najavila da će se o tome raspravljati na prvoj sledećoj sednici Predsedništva SNS.I portparol DSS Petar Petković rekao je da je sad najprirodnije da se raspišu vanredni parlamentarni izbori jer „posle ovakvih rezultata SNS, Ivica Dačić nema legitimitet da vodi Vladu“ i predložio da parlamentarni i lokalni izbori u Beogradu budu raspisani zajedno 16. marta.Zamenica šefa poslaničke grupe URS Suzana Grubješić kaže da očekuje da datum održavanja parlamentarnih izbora bude određen narednih dana.- Vanrednim izborima će se ispraviti neravnoteža u političkom životu Srbije, u kojem premijer dolazi iz stranke koja nema toliku podršku birača - ocenjuje Grubješićeva.Predsednik LDP Čedomir Jovanović takođe smatra da parlamentarni izbori treba da budu održani kad i gradski:- Tad bi građanima bila pružena prilika da u izjašnjavanju o politikama izaberu budući put zemlje. I politički analitičari smatraju da je nakon lokalnih izbora na Voždovcu, u Kostolcu i Odžacima jasno da je vreme da se raspišu i republički izbori.Koalicija s manjinamaPredsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati ocenio je da su bolji vanredni izbori nego atmosfera stalne predizborne kampanje. On je ukazao na to da se rezultati na tri različita lokaliteta mogu uzeti kao uzorak pri određivanju partijskih snaga.- Možda će SNS imati i tri četvrtine mesta u parlamentu i verovatno će moći sami da vladaju. Ali mislim da će zbog uljudnosti i dobrog vaspitanja pozvati neku stranku manjina u koaliciju - zaključio je Vladimir Goati.Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da bi trijumfalna pobeda SNS na svim izborima trebalo da podstakne tu stranku da insistira na parlamentarnim izborima. Nesklad između sadašnjeg odnosa u vlasti i rejtinga stranaka je, kaže, tako veliki da sadašnje stanje nesumnjivo gubi legitimitet. Analitičar Zoran Stojiljković kaže da SNS napreduje, pre svega zahvaljujući vrhu partije, ali i efektima borbe protiv korupcije i najave ekonomskih reformi.Jasni odnosi snagaNjegov kolega Branko Radun smatra da se trendovi odnosa snaga jasno vide.- Možemo to nazvati i pobedom Vučića i porazom Đilasa, kao i lošim rezultatom Dačića, s obzirom na to da je reč o premijeru. Oni pokazuju i da su sve stranke, osim SNS, u opadanju, izuzev stranke Rasima Ljajića - kaže analitičar Branko Radun.

Mihajlovićeva: Predsednik stranke Aleksandar Vučić razmisliće o tome, ali je zaista vreme za izbore
Mihajlovićeva: Predsednik stranke Aleksandar Vučić razmisliće o tome, ali je zaista vreme za izbore

Ne odgovara imSPS: IZBORI NISU PRIORITETJedina stranka koja ne podržava stav da je vreme za raspisivanje parlamentarnih izbora jeste Socijalistička partija Srbije.- SPS smatra da vanredni parlamentarni izbori nisu prioritet Srbije i njenih građana i da bi oni u ovom trenutku usporili reforme Vlade - rekao je poslanik SPS Đorđe Milićević, ali je dodao da su socijalisti, ukoliko do izbora dođe, spremni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja