UGROŽEN: Tominog savetnika obezbeđuje policija, ne zna se zbog čega
Foto: Tanjug

Kome se zamerio predsednikov saradnik

UGROŽEN: Tominog savetnika obezbeđuje policija, ne zna se zbog čega

Politika -
Predragu Mikiću, savetniku Tomislava Nikolića za privredu, MUP dodelio policijsko obezbeđenje iako nije urađena obavezna bezbednosna procena

BEOGRAD - Od koga li ga čuvaju?!Predragu Mikiću, savetniku za privredu predsednika Tomislava Nikolića, MUP je dodelio policijsko obezbeđenje, saznaje Kurir. Međutim, zašto Nikolićev saradnik ima obezbeđenje policije, niko ne želi da otkrije! Kako Kurir saznaje, u ovom slučaju nije urađena bezbednosna procena, koja je obavezna prema pravilima MUP i Uprave za zaštitu ličnosti i objekata. Inače, Mikić je jedini od sedam Nikolićevih savetnika koga čuva policija.Intervencije sa vrhaIzvor Kurira iz vrha MUP ističe da je obezbeđenje Mikiću dodeljeno bukvalno „na lepe oči“.- U MUP je stigao pismeni zahtev da se Predragu Mikiću dodeli policijsko obezbeđenje. Međutim, u tom zahtevu nisu bili navedeni razlozi, tako da niko u policiji nije želeo da potpiše nalog. Ipak, nakon brojnih intervencija iz Predsedništva Srbije, Mikiću je dodeljeno obezbeđenje na osnovu usmenog naloga - navodi izvor Kurira iz policije.U Predsedništvu Srbije su na pitanje da li savetnik Mikić ima obezbeđenje odgovorili potvrdno. Međutim, u odgovoru koji su razlozi i zašto je savetniku za privredu ugrožena bezbednost, odgovorili su u policijskom duhu:- Na osnovu bezbednosne procene - kratko su nam rekli na Andrićevom vencu.Milionska dugovanjaPodsećamo, mediji su se bavili Mikićem i opisivali ga kao kontroverznog biznismena iz Kraljeva. Mikićeva bivša firma „Trgomen“ navodno je ostala dužna „Putevima Srbije“ čak 22 miliona dinara, a ta dugovanja od 2005. do danas nisu izmirena. Prema podacima Agencije za privredne registre, Mikić je pre nešto više od godinu dana formalno istupio iz pomenute firme, koja se bavila proizvodnjom i prodajom sanitarija za kupatila, nameštaja, drveta, građevinske i poljoprivredne mehanizacije. Takođe, pisalo se da je izbegao s Kosova u Kraljevo, gde je sagradio fabriku, i da slovi za jednog od najmoćnijih Kraljevčana. Navodno, prvi dodir s politikom imao je kao finansijer JUL i Pokreta Snaga Srbije, a zatim je postao jedan od finansijera SNS. Prema nezvaničnim informacijama, on i Tomislav Nikolić su dugogodišnji prijatelji.Posluje i u Crnoj GoriPrema dostupnim informacijama, Predrag Mikić je otvorio šest preduzeća i fabrika na svoje ime. U nekoliko navrata pisalo se da je umešan u niz spornih poslova i privatizacija, ne samo u Srbiji već i u Crnoj Gori.

ZloupotrebePRVI REAGOVAO VUČIĆPrvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je samo u Beogradu 450 ljudi svakog dana angažovano na obezbeđivanju javnih ličnosti, a svega 25 se bavi istragom trgovine narkoticima.- Ukupno 1.454 pripadnika MUP angažovana su na obezbeđivanju različitih ličnosti. Direktor policije već je poslao uputstvo načelnicima uprava i ostalima nadležnima da imaju pravo na jedno vozilo sa rotacijama, a ne na dva ili tri. To moramo da menjamo - nedavno je izjavio Aleksandar Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track