Miščevićeva: Datum nije Pirova već velika pobeda za Srbiju
Foto: Fonet

Uoči samita EU

Miščevićeva: Datum nije Pirova već velika pobeda za Srbiju

Politika -
Za mene ovo znači novi kredibilitet, razumevanje Srbije ne kao treće zemlje u odnosu na EU, već kao buduće članice, kaže šefica našeg pregovaračkog tima

BEOGRAD - Šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević izjavila je da datum nije Pirova pobeda već velika pobeda za Srbiju.

"Za mene znači novi kredibilitet, razumevanje Srbije ne kao treće zemlje u odnosu na EU, već kao buduće članice", rekla je Miščevićeva. Danas i sutra se održava sastanak šefova država i vlada koji će potvrditi odluku šefova diplomatija EU. Miščevićeva kaže da je moguće da će oni definisati 21. januar kao tačan datum za otvaranje pregovora. Tim za pregovore "neće biti preveliki", rekla je Miščevićeva istakavši da će verovatno imati upola manje članova od maksimuma koji predviđa 20 ljudi.

Govoreći o paralelnom procesu evrointegracija Srbije i Kosova, Miščevićeva je rekla da se uslov da Beograd i Priština ne smeju međusobno da ugrožavaju taj proces nalazi u rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. "Ta rezolucija je garant suverenosti. Evropska unija nije mesto u kojem se razgovara o statusu Kosova. Tu se razgovara o normalnom životu građana, posebno životu Srba", rekla je šefica pregovaračkog tima.

Miščević je, upitana da li se razgovara o stolici u UN za Kosovo, rekla da je teško da jedna međunarodna organizacija može da definiše uslove za prijem u drugu međunarodnu ogranizaciju.

"U pregovaračkom okviru je reč o obavezi Beograda i Prištine da ne ometaju jedni drugima evropski put i do sad se to nije ni dešavalo", rekla je Miščević.

http://www.youtube.com/watch?v=3zfRpPuOiTc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track