SAMIT EU: Evropski lideri potvrđuju datum Srbiji

Sastanak u Briselu

SAMIT EU: Evropski lideri potvrđuju datum Srbiji

Politika -
Očekuje se da će na kraju drugog dana zasedanja, u petak, vođe EU potvrditi jučerašnju odluku Ministarskog saveta o otpočinjanju pregovora sa Srbijom 21. januara

BRISEL - Vođe Evropske unije danas počinju svoj dvodnevni samit posle velikog prodora ostvarenog dogovorom o Bankarskoj uniji, ključnim projektom kojim Evropska unija želi da spreči buduće finansijske krize. Sporazum o Bankarskoj uniji sinoć su postigli evropski ministri finansija na maratonskoj sednici, neposredno pred dolazak evropskih lidera na samit.

Posle višemesečne blokade, u velikoj meri izazvane nemačkim izborima, EU izgleda spremna da krene napred, navodi agencija Frans pres. Na dvodnevnom evropskom samitu koji počinje danas po podne uglavnom će se razgovarati o zajedničkoj bezbednosno-odbrambenoj politici zemalja članica EU. Ove godine će na sastanku prvi put učestvovati i Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO.

Očekuje se da će na kraju drugog dana zasedanja, u petak, vođe EU potvrditi jučerašnju odluku Ministarskog saveta o otpočinjanju pregovora sa Srbijom 21. januara. Osnova Bankarske unije o kojoj je postignut dogovor je zajednički fond koji će se deset godina puniti novcem iz banaka i koji bi na kraju trebalo da dostigne sumu od 55 miliajrdi evra. Ta sredstva bi trebalo da se koriste za spasavanje banka odnosno zatvaranje onih banaka koje bankrotiraju u evro zoni.

Francuski ministar finansija Pjer Moskovici ocenio je da se radi o sporazumu istorijskih dimenzija. "On je dobar, kako za građane, tako i za stabilnost finansijskog sektora i funkcija mu je da prekine đavolji krug bankrota banaka i time izazvanu dužničku krizu", dodao je Moskovici.

Evropljani su napredovali i po još jednom pitanju, produbljenju ekonomske i monetarne unije, odnosno oko jačanja kontrole ekonomske politike zemalja članica. Stavovi o tom pitanju su se približili i šefovi država i vlada treba da odrede cilj da postignu "globalni sporazum" u junu 2014. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track