Dačić: Mogućnost uvođenja viza za EU je velika opasnost

Premijer izrazio zabrinutost

Dačić: Mogućnost uvođenja viza za EU je velika opasnost

Politika -
Predsednik Vlade Srbije izjavio je danas da je mogućnost suspenzije vizne liberalizacije velika opasnost za zemlje zapadnog Balkana

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je mogućnost suspenzije vizne liberalizacije velika opasnost za zemlje zapadnog Balkana, jer je to jedno od najvećih dostignuća na evropskom putu.

"EU je usvojila mogućnost suspenzije vizne liberalizacije kada iz pojedine zemlje dođe do drastičnog povećanja ilegalnih migranata ili takozvanih azilanata. Ta odluka stupa na snagu 9. januara i to je velika opasnost za zemlje zapadnog Balkana", rekao je Dačić u Budvi posle prvog dana Ministarskog foruma EU - zapadni Balkan.

Dačić je naveo da značajan broj azilanata i dalje dolazi iz zemalja zapadnog Balkana naročito u Nemačku, saopštio je MUP Srbije.

"Rekao sam da je paradoksalno da je Srbija uložila maksimalan napor da dobije otpočinjanje pregovora i, u formalnom smislu, za pregovore za članstvo, a da nam, sa druge strane, preti opasnost od suspenzije vizne liberalizacije zbog velikog broja ljudi koji traže azil u zemljama zapadne Evrope zbog ekonomskih razloga. Najveći broj su Romi i Albanci", dodao je Dačić.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova je istakao da Srbija ne može da primenjuje represivne mere.

"Preduzećemo sve što možemo. Važno je i da zemlje EU preduzimaju mere skraćivanje roka za rešavanje pitanja azila", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track