Ružić: Srbija spremna za početak pregovora o članstvu u EU

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije

Ružić: Srbija spremna za početak pregovora o članstvu u EU

Politika -
On je naglasio da je "najnormalnije" da naša zemlja postane punopravna članica EU 2020. godine

BEOGRAD - Srbija je potpuno spremna za početak pregovora o članstvu u EU na prvoj međuvladinoj konferenciji 21. januara, izjavio je danas ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić, dodajući da je "najnormalnije" da naša zemlja postane punopravna članica EU 2020. godine.

Najrealnije je da te godine postanemo član EU sa tehničkog segmenta pregovaranja, rekao je Ružić.

On je rekao da država treba do tada da pravi odgovarajuće projekcije budžeta zbog onog što nas očekuje u procesu evropskih integracija.

"Najveći izazovi su mentalitet nas samih i finansijska sredstva koja su nam potrebna da reformišemo društvo", naglasio je Ružić.

Odluka Evropskog saveta o početku pregovora pokazuje kredibilitet Vlade Srbije koji je prepoznat od EU, rekao je minsitar. Prema njegovim rečima, ova vlada je učinila ono što je bio san mnogih ranijih vlada, "ali na način koji je u skladu sa standardima i vrednostima koji su sprovodivi u aktuelnom političkom trenutku".Formalan čin početka pregovora 21. januara biće sastanak koji će trajati između 45 minuta i sat vremena, na kojem će premijier Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izneti stav Srbije u pogledu pristupanja EU, a sa druge strane obratitiće se i oni koji će govoriti o tome šta očekuju od Srbije, kazao je Ružić.

"To je istorijski datm i veliki početak predane borbe i izazova i rešavanja svih pitanja koja su pred nama", naglasio je Ružić. Ministar je rekao da je Srbija u prethodih 13 godina stekla odgovarajuće administrativne kapacitete i ekspertsko znanje za pregovore o članstvu u EU, pa je naša zemlja spremna i za sve tzv. tehničke skrininge.

Ružić je naveo da ugovor o izgradnji Južnog toka neće kočiti evrointegracije Srbije, kao i da pitanje Kosova neće biti "teg oko nogu" u procesu pregovora o članstvu u EU. Reč je o dva paralelna procesa, pristupanja EU i normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali će se u nekim tačkama preplitati, rekao je Ružić. On je naglasio da je potpisivanje Briselskog sporazuma pokazalo da je moguće razvezati "Gordijeve čvorove" na Balkanu. Kako je rekao, EU želi po pitanju Kosova da vidi normalan odnos i sistem evropskih vrednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track