Hejg: Srbija će biti značajan član evropske porodice
Foto: Beta Ap

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije

Hejg: Srbija će biti značajan član evropske porodice

Politika -
Ispravno je da se posvećenost Srbije njenoj budućnosti u EU, kao i napori koji su tokom prethodnih nekoliko godina preduzeti na poboljšanju odnosa u regionu nagrade, naveo je Hejg

BEOGRAD - Srbija će biti značajan član evropske porodice, ocenio je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg i istakao da je "važno da se proces normalizacije odnosa Srbije sa Kosovom ne zaustavlja".

"Ispravno je da se posvećenost Srbije njenoj budućnosti u EU, kao i napori koji su tokom prethodnih nekoliko godina preduzeti na poboljšanju odnosa u regionu nagrade", navodi se u autorskom tekstu Hejga.

On je naveo da se EU iz ovih razloga, tokom jučerašnjeg sastanka Evropskog saveta, složila da bi Srbiju trebalo nagraditi datumom za početak pregovora o pristupanju EU.

"Jedva čekam da u januaru ti pregovori počnu", poručio je Hejg.

Ministar je rekao da je Velika Britanija jedan od glavnih zagovornika daljeg proširenja EU i da "ostaje potpuno posvećena tom procesu". Prema njegovim rečima, važno je da proces pristupanja razreši sve moguće buduće probleme što pre, a što se tiče odnosa u regionu, to između ostalog znači da se normalizacija odnosa sa Kosovom ne zaustavlja.

"Dijalog između Srbije i Kosova trebalo bi ubrzo nastaviti, obezbeđujući primenu do sada postignutih dogovora, kao i postizanje novih dogovora u drugim oblastima, koji će postepeno poboljšati dobre susedske odnose između Srbije i Kosova, ali takođe doprineti i poboljšanju života ljudi sa obe strane granice", smatra Hejg.

Hejg je naveo je i da "pristupni pregovori traju dugo" i da reforme koje treba spovesti neće biti lake, ali da, "kao što je Srbija tokom 2013. pokazala kroz normalizaciju odnosa sa Kosovom, suštinski napredak je moguć uz snažnu političku volju i posvećenost reformama".

"Najvažnije od svega je da će Srbija steći svoje mesto značajnog člana evropske porodice. To je nešto za šta se vredi potruditi", navodi se u tekstu šefa britanske diplomatije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track