DRAMATIČNO: Šešelju se rak proširio na limfne čvorove!
Foto: Reuter

Lekari otkrili novi kancer lideru SRS

DRAMATIČNO: Šešelju se rak proširio na limfne čvorove!

Politika -
Vojislav Šešelj moraće narednih šest meseci da prima agresivnu hemoterapiju jer su analize pokazale metastazu na žlezdama

BEOGRAD - Dugotrajno lečenje.Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj (59) biće podvrgnut hemoterapiji. Analize koje su Šešelju u haškoj bolnici urađene posle operacije karcinoma debelog creva pokazale su da ima metastazu na limfnim čvorovima i da mu je neophodna adekvatna terapija. Kako je juče izjavio potpredsednik SRS Zoran Krasić, tokom operacije karcinoma na debelom crevu prošle nedelje lekari su konstatovali da su Šešelju uvećani limfni čvorovi.Nove analize- Vojislav Šešelj je prošle nedelje operisan u Hagu i zbog karcinoma na debelom crevu odstranjen mu je deo organa. Prilikom te operacije rekli su da su mu limfni čvorovi u toj regiji uvećani i oni su odstranjeni. U petak je dobio informaciju da su gotovi rezultati analiza tih odstranjenih limfnih čvorova i obavešten je da je na njima utvrđena metastaza i da je neophodna hemoterapija. Saopšteno mu je da će trajati od četiri do šest meseci, kao i da će u ponedeljak dobiti precizne informacije koji će vid hemoterapije biti primenjen u postupku lečenja. On će dobiti i informaciju da li će biti primenjena intravenozno ili pomoću tableta - rekao je Krasić.Njegova supruga Jadranka Šešelj kaže za Kurir da je posle takve operacije hemoterapija bila očekivana i ističe da je Šešelj to prihvatio bolje od nje.Loši uslovi za bolesnika- Razgovarala sam s lekarima i rekli su mi da je posle takve operacije hemoterapija očekivana. Posle takvog postupka lečenja on bi u drugim uslovima imao mnogo veće šanse za bolji oporavak, ali nadam se da će Voja i ovako ozdraviti. Zatvor u kojem se nalazi je neuslovan za hemoterapiju. Iako mnogi pacijenti u takvim situacijama imaju psihičkih problema, on je to racionalno prihvatio i neverovatno je stabilan. Veći problem imam ja, haos mi je u glavi - kaže Jadranka Šešelj i dodaje da zahtevi za Šešeljevo puštanje iz zatvora postoje odranije, ali da se ne razmatraju.Podsetimo, Šešelj je operisan u četvrtak 19. decembra po hitnom postupku zbog kancera debelog creva. Prilikom te intervencije odstranjeno mu je 30 centimetara creva.

Jadranka Šešelj: Voja je to racionalno prihvatio i neverovatno je stabilan
Jadranka Šešelj: Voja je to racionalno prihvatio i neverovatno je stabilan

Profesor dr Zoran RakočevićŠANSE ZA IZLEČENJE 70 ODSTOProfesor dr Zoran Rakočević, predsednik Republičke komisije za onkologiju, objašnjava da je, kad se metastaza javi u limfnim čvorovima, situacija nepovoljnija jer pokazuje širenje bolesti.- Ako je bolest metastazirala samo u lokalnim limfnim čvorovima, primenom hemoterapije šanse za ozdravljenje su oko 60 do 70 odsto. Primenom hemoterapije, i eventualno radioterapije, postoji šansa da u narednih pet godina ne bude novih metastaza i da pacijent u tom periodu živi potpuno normalno. Ako se bolest i vrati posle tog perioda ili u nekom još dužem periodu, izgledi za izlečenje mnogo su bolji - kaže Rakočević.

TamničenjeU PRITVORU SKORO 11 GODINAŠešelj je pred Haškim tribunalom optužen za zločine nad muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. U pritvoru tog suda je od 24. februara 2003, kad se dobrovoljno predao pošto je obelodanjena optužnica protiv njega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track