Miščevićeva: Srbija u EU već od 2020. godine
Foto: Fonet

Proces pridruživanja

Miščevićeva: Srbija u EU već od 2020. godine

Politika -
Osim poglavlja 23 i 24, za Srbiju potpuna novina poglavlje 35, koje će obuhvatiti nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine. O strukturi i sadržini pregovora u tom poglavlju malo znamo i mi i EU, pa će zato predstavljati jedinstveni izazov, navela je šef Pregovaračkog tima Srbije

PODGORICA - Šef Pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević izrazila je danas uverenje da Srbija može postati članica EU već od 2020. godine.

“Verujemo da Srbija može postati članica EU kada na snagu stupi naredna budžetska perspektiva Unije, što je od 2020. godine”, kazala je ona.

Miščević je podgorički medijma rekla da je, osim poglavlja 23 i 24, za Srbiju potpuna novina poglavlje 35, koje će obuhvatiti nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

“O strukturi i sadržini pregovora u tom poglavlju malo znamo i mi i EU, pa će zato predstavljati jedinstveni izazov. Svakako, veliki izazov će biti pregovarati o pitanjima životne sredine, energetike, transporta, ruralnog razvoja i poljoprivrede”, navela je ona.

Upitana da li se u nekom trenutku pristupanja EU može očekivati objedinjavanje pregovora i identičan tempo napretka i Srbije i Crne Gore, Miščević je kazala da je Beograd tek na početku pregovaračkog procesa, ali da ima puno logike u tome da se EU više neće pojedinačno širiti.

“Ali, isto tako, bilo bi jako loše da bilo ko čeka na neku drugu državu da bi postao članica EU”, istakla je ona, dodajući da ima mnogo oblasti u kojima Srbija i Crna Gora mogu više sarađivati na evropskom putu.

Mišćević je kazala da sa glavnim pregovaračem Crne Gore sa EU Aleksandrom Pejovićem ima izuzetnu komunikaciju i saradnju.

Često se konsultujemo kako u vezi sa iskustvima Crne Gore koja je već odmakla u pregovorima, tako i u vezi sa potencijalnim načinima saradnje i međusobne podrške u procesu pregovora”, navela je ona.

Miščević je najavila i skoru posetu Podgorici, tokom koje će razgovarati sa članovima crnogorskog pregovaračkog tima sa EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track