ZORAN ŽIVKOVIĆ: Spremam se za izbore u martu
Foto: Zorana Jevtić

Nova stranka

ZORAN ŽIVKOVIĆ: Spremam se za izbore u martu

Politika -
Čudno je da o vanrednim izborima ne priča opozicija, što je pravilo ili logika u svetu politike, već vlast i to najmoćnija stranka u vlasti, a to je Srpska napredna stranka, dok svi drugi praktično ne bi želeli da se to desi, navodi predsednik Nove stranke

BEOGRAD - Predsednik Nove stranke, bivši srpski premijer i lider Demokratske stranke Zoran Živković ocenio je da će varedni izbori u Srbiji sigurno biti održani i to već, kako očekuje, polovinom marta 2014. godine kada će se održati i izbori za čelništvo Beograda.

Prema njegovim rečima, već se toliko priča o varednim izborima da je se skoro neverovatno ''da se to neće okončati i raspisivanjem varednih izbora''.

On smatra, ipak, da je čudno da o vanrednim izborima ne priča opozicija, što je pravilo ili logika u svetu politike, već vlast i to najmoćnija stranka u vlasti, a to je Srpska napredna stranka, dok svi drugi praktično ne bi želeli da se to desi.

''Opozicija glasno govori da je to neophodno, a tiho bi volela da se to ne desi'', kaže on.

Ipak, Živković se nada da će ovo biti izbori na kojima građani Srbije neće glasati ''protiv nekog'' i da će dobro razmisliti i na racionalan način doneti pravu političku odluku. Smatra da će građanima biti lakše jer su svi na političkoj sceni Srbije bili u vlasti ili su danas, tako da građani mogu da dobro procene svakog.

''Sada su najvažnija pitanja koja treba da se postave političkim partijama mnogo jednostavnija, a to je jedno veliko pitanje kad će nama biti bolje, koji je način, put, ko je spreman i kompetentan da uradi sve te promene koje su neophodne da bi Srbija bila bolje mesto za življenje'', njegov je stav.

Prema Živkoviću, najlogičnije je da varedni izbori budu održani u martu 2014. godine kada i beogradski.

''SNS ima veliku početnu prednost, ne toliko u popularnosti Vučića, koja jeste velika, ali ne istorijska, najveća prednost je u tome što je najveći deo proevropskog, prodemokratskog biračkog tela, bivših glasača Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije, jako razočaran njihovim odnosom u vlasti, opoziciji, kvazi opoziciji. Taj negativan odnos najvećim delom jeste potpuno opravdan. To je najveća šansa za SNS da ostvari veliki rezultat'', kaže Živković.

Komentirajući mogućnost sukoba između Vučićevog SNS i Dačićevog SPS-a, Živković je izneo uverenje da to neće biti ''otvoreni sukob''.

"Ne očekujem otvorenu bitku, ali će bit puno specijalnog političkog rata te dve partije"

On dodaje da će Vučićev SNS sigurno imati najveći broj glasova, ali da neće imati više od 50 posto glasova, te da je pitanje šta će raditi sa velikim brojem osvojenih glasova i s kim će da formira vlast.

''Pored Nove stranke, ne postoji nijedna stranka koja se ne nudi SNS-u kao udavača. Vučić će imat širok izbor, od stranaka koje su sada u vlasti preko LDP-a, koji se otvoreno nudi, do DS, koji se u celini ne nudi, ali nude se delovi te stranke. Dve trećine DS-a bi u koaliciju sa SNS. Svi osim Nove stranke će biti na njegovom političkom stolu''.

Živković veruje kako je realan skori povratak lidera DS-a i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića na scenu, jer se pokazala kao neosnovana i neozbiljna priča o velikom značaju Tadića u međunarodnim institucijama i tome da ga čekaju velike funkcije u međunarodnim institucijama.

''Tadić je značajno ime srpske politike, ali ne toliko šta je uradio, više šta se očekivalo. Njemu je dosadno. Nema šta drugo da radi, niti je išta drugo radio osim što je bio u DS-u. Njegov povratak je više nego siguran. To je pitanje za DS. Tadić nema širi značaj ni za Srbiju i širi region'', kazao je on.

Iako priznaje da izbori za njegovu Novu stranku dolaze brzo, na godinu od osnivanja, Živković je potvrdio njeno učešće i na vanrednim izborima. Kaže da nemaju čega da se stide, te da će biti teško preći cenzus, ali da nije nemoguće.

''Mi imamo pravo da budemo ponosni na svoju političku prošlost i da time, tom prošlošću i jednim delom mladošću i zrelošću, možemo da se nudimo razočaranim biračima. To je naša šansa'', zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track