POBUNA PROTIV ĐILASA: Odbori DS u celoj Srbiji traže smenu šefa stranke
Foto: Dado Djilas

Traži se smena

POBUNA PROTIV ĐILASA: Odbori DS u celoj Srbiji traže smenu šefa stranke

Politika -
Sedam opštinskih odbora Demokratske stranke večeras je zatražilo smenu aktuelnog lidera te stranke Dragana Đilasa. Juče su to uradili odbori na Vračaru i Zemunu

BEOGRAD - Sedam opštinskih odbora Demokratske stranke večeras je zatražilo smenu aktuelnog lidera te stranke Dragana Đilasa i odlučilo da uputi zahtev za održavanje vanredne izborne skupštine DS. Posle Vračara i Zemuna, odluku poslednji su doneli odbori u Arilju i Vlasotincu.

Serija odluka na zasedanjima odbora koji traže promene u rukovodstvu stranke započela je u Aleksincu, odluku su zatim doneli odbori u Prokuplju, Ćupriji, Ćićevcu i Koceljevi. Odbora DS u Subotici večeras je takođe doneo odluku da zatraži smenu Đilasa i ova odluka biće upućena odboru na usvajanje. Opštinski odbori DS u Aleksincu i u Prokuplju su odluku doneli jednoglasno. Svi ovi odbori važe za one odbore koji podržavaju počasnog predsednika DS Borisa Tadića.

Previranja u Demokratskoj stranci uveliko su dostupna javnosti putem medija koji spekulišu o mogućem ishodu unutarstranačke borbe aktuelnog i počasnog predsednika, a Tanjug u toj stranci saznaje da bi se do sednice Glavnog odbora 18. januara, moglo desiti da čak 90 opštinskih odbora zatraži vanrednu izbornu skupštinu i smenu lidera DS Dragana Đilasa.

DS trenutno ima 160 opštinskih odbora, ali je funkcionalno 130, a iz više izvora u toj stranci rečeno da su zahtevi pojedinih opštinskih odbora za smenu Đilasa inicirani njegovom odlukom da sam sastavi listu kandidata za gradske izbore, dakle bez konsultovanja Gradskog odbora Beograda. Tu listu, kako navode izvori, Đilas će praviti sam, na njoj će biti i neki ljudi van stranke, listu bi trebalo da potvrdi Izvršni odbor stranke, a to je, kako kažu, protivno Statutu DS."Predsednik stranke ne pravi listu kandidata i zato je prvi reagovao upravo njegov matični odbor Vracara", kažu u stranci.

Osim vračarskog sinoć je i zemunsku odbor stranke doneo istu odluku, naime, od 27 članova tog odbora samo su dva bila protiv zahteva za smenu Đilasa, a u opštinskom odboru Vračara - jedan.Predsednik vračarskog odbora demokrata Branimir Kuzmanović, koji je na prethodnim stranačkim izborima bio protivkandidat Đilasu, nije danas bio raspoložen da komentariše poruke sa Vračara i iz Zemuna, rekavši da ga Statut stranke u tome ograničava."Naša odluka je jasna i unutarstranačka. Statut me ograničava da komentarišem", rekao je Kuzmanović, dok je predsednik Opštinskog odbora DS Zemun Mladen Erceg sinoć Tanjugu rekao da je taj odbor predložio da GO odluči o izboru v.d. predsednika DS.

Zemunsku odbor je takođe predložio da stranka usvoji političku platformu za 2014. a da se do 2. februara održi nova sednica GO, u roku ne kraćem od vremena predviđenog Statutom kako bi se napravila lista kandidata za izbore unutar stranke. Izvori Tanjuga kažu da su demokrate nezadovoljne radom lidera stranke i ukazuju na loše izborne rezultete na lokalnim izborima održanim prošle godine, koji su se od izbora do izbora dodatno pogoršavali, ali i na to da aktuelni predsednik nema jasnu politiku niti viziju stranke. Demokrate zameraju Đilasu i što je izjavljivao da može da vodi stranku i ako je ona mala. Suprotno tome oni misle da je misija jačanja Srbije i njenih institucija, koju je DS sebi postavila osnivanjem, jedino moguća ako je to jaka i velika stranka, bez obzira da li je na vlasti ili deluje u opoziciji.

"Politika nam se sada svodi na komunalnu, bez vizije je, a to onda izaziva sve ostalo", rekao je jedan od izvora. U stranci očekuju da će do sednice Glavnog odbora, koja je planirana za 18. januar u Novom Sadu, osim odbora iz centralne Srbije i Beograda najmanje 15 opštinskih odbora u Vojvodini odlučiti da zatraži smenu Đilasa, a za večeras u 19 sati zakazana je sednica Opštinskog odbora Subotice, jednog od najvećih odbora demokrata u Vojvodini.

Da situacija u stranci nije dobra saglasni su i "đilasovi" i "tadićevi", kažu da i jedni i drugi imaju potrebu da se situacija menja na demokratski način, što je, kako podsećaju, odraz i vrlina stranke koja je dokazana u više navrata u proteklim godinama. Sa tom ocenom saglasni su i Vojvođani, ali su istovremeno tamo jaki pritisci da do promena ne dođe, jer će, ukoliko se promene dogode, kažu izvori Tanjuga, biti značajno umanjen uticaj pokrajinske nomenklature koju sada u većini čine članovi DS.

U DS, inače, napominju da inicijativa za smenu Đilasa nije potekla od počasnog predsednika stranke Borisa Tadića, već da je to inicijativa predsednika opštinskih odbora, da je tačno da se on svakodnevno viđa s lokalnim funkcionerima stranke na njihovu inicijativu, ali da nije tačno da je rekao da će biti v.d. predsednika ukoliko Đilas bude smenjen.

Izvor iz DS kaže da je Tadić potvrdio da će biti nosilac liste za evenutalne venredne republičke izbore, ali samo ukoliko članstvo stranke to od njega bude tražilo i ukoliko stranka proceni da će tako osvojiti veći procenat glasova. U svakom slučaju o tome da li će Tadić ponovo biti na čelu stranke odlučiće vanredna skupština koja se očekuje uskoro, pri čemu će izbori za lidera stranke biti neposredni, te će svaki član moći da se izjasni.

U međuvremenu, tvrdi jedan od izvora Tanjuga, Kod Tadića je svakodnevno između 10 i 20 predstavnika opštinskih odbora koji od njega traže da preuzme vođstvo stranke. U stranci danas nisu hteli da daju izjave, a portparol DS Aleksandra Jerkov najavila je da će se Đilas sutra obratiti javnosti, što ne podrazumeva da će to uraditi na konferenciji za novinare.

U slučaju smene Đilasa, inače, vršilac dužnosti predsednika stranke biće Bojan Pajtić, ukoliko GO ne odluči drugačije, a narednih dana, tačnije do utorka, sednice lokalnih stranačkih odbora održaće demokrate u beogradskim opštinaama Savski venac, Čukarica, Novi Beograd i Surčin. Prema Tanjugovim izvorima očekuje se da ti odbori odluče kao oni u Zemunu i na Vračaru, dok su članovi DS iz Starog grada i Zvezdare najavili da neće "rušiti" Đilasa.

Danas je Opštinski odbor DS u Aleksincu odlučio da zatraži smenu Đilasa i uputi zahtev za održavanje vanredne izborne skupštine DS.

Odluka iz Vlasotinca
Odluka iz Vlasotinca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track