Srbija u utorak počinje pregovore o pridruživanju sa EU
Foto: Reuters

Zvanično

Srbija u utorak počinje pregovore o pridruživanju sa EU

Politika -
Na konferenciji, koja je zakazana za 9 sati u zgradi Evropskog saveta u Briselu, EU će predstavljati grčki ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos i evropski komesar za proširenje Štefan File, a Srbiju predsednik vlade Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić

BRISEL - Srbija će svečanom međuvladinom konferencijom u utorak, 21. januara zvanično početi pregovore o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Na konferenciji, koja je zakazana za 9 sati u zgradi Evropskog saveta u Briselu, EU će predstavljati grčki ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos i evropski komesar za proširenje Štefan File, a Srbiju predsednik vlade Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Protokol predviđa da na konferenciji, koja će se odvijati na marginama sastanka Spoljnopolitičkog saveta EU, bude najpre predstavljen pregovarački okvir EU, a odmah zatim i pregovaračka platforma Srbije.

Međuvladine konferencije, čija je svrha praćenje napretka u pregovorima o pridruživanju, održavaju se svaka tri meseca, a u međuvremenu će se nastaviti i proces skrininga, kojim se utvrđuje usklađenost zakona i propisa Srbije sa evropskim standardima.

Procenjuje se da bi pregovori sa EU mogli da traju šet do osam godina, a otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja očekuje se u drugoj polovini 2014.

Prema ranije uspostavljenom pravilu, među prvim poglavljima biće otvorena ona koja se odnose na pravosuđe i policiju i zaštitu osnovnih prava, dok će u slučaju Srbije isti tretman imati i poglavlje 35, koje se tiče normalizacije odnosa Prištine i Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track