ĐURIĆ: Ubistvo odbornika Janićijevića destabilizovalo prilike na Kosovu i Metohiji!
Foto: Marina Lopičić

Ciljevi politike Srbije nisu promenjeni

ĐURIĆ: Ubistvo odbornika Janićijevića destabilizovalo prilike na Kosovu i Metohiji!

Politika -
Ovo ubistvo koje je naišlo na najširu moguću osudu u Beogradu i kod predstavnika međunarodne zajednice nešto je što utiče na destabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji, rekao je Đurić

BEOGRAD - Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je ubistvo odbornika Dimitrija Janićijevića u Kosovskoj Mitrovici destabilizovalo prilike na Kosovu i Metohiji.

"Ovo ubistvo koje je naišlo na najširu moguću osudu u Beogradu i kod predstavnika međunarodne zajednice nešto je što utiče na destabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je kazao da se ciljevi politike Srbije na severu Kosova i Metohije nisu promenili, jer se mora računati na prepreke na putu stvaranja Zajednice srpskih opština.

"Ova situacija je bila potpuno nepotrebna, ali i delimično izazvana nerazumevanjem sa naše strane", kazao je savetnik. Komentarišući ostavku Krstimira Pantića na mestu zamenika u Kancelariji za Kosovo i Metohiju "jedan čin koji ne može da baci senku na nastojanja da se formira zajednica".

"Nema sumnje da mi nikada nećemo odustati od formiranja Zajednica srpskih opština i od tog čina dele nas nedelje, možda meseci, ali svakako ne godine. Imaćemo prve konkretne korake u pravcu uspostavljanja srpskih opština, a svi oni koji žele da se priključe toj politici poput Goranaca mogu to da urade", dodao je Đurić.

Prema njegovim rečima, na sastanku premijera Vlade Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem koji će biti održan 27. januara verovatno će biti reči i o formiranju srpskih opština.

"Naša želja je da na vreme razgovaramo sa predstavnicima Prištine o daljim koracima u dijalogu. Naši ciljevi nisu zadovoljeni samo održavanjem lokalnih izbora, predstavnici Srba moraju u punoj meri da uzimaju učešće i budu zastupljeni u svim pokrajinskim institucijama", naveo je savetnik predsednika Srbije.

Upitan šta će se desiti sa formiranjem zajednice ukoliko dođe do republičkih izbora, Đurić je objasnio da je formiranje ključno nacionalno pitanje koje neće "u velikoj meri zavisiti od unutrašnjih političkih dešavanja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track