NEIZVESNO: Ako ne sada, izbori mogući i u maju
Foto: Dado Djilas

Dva scenarija za izlazak na birališta

NEIZVESNO: Ako ne sada, izbori mogući i u maju

Politika -
Sve je moguće Uz opciju da vanredni parlamentarni izbori budu 16. marta, istovremeno sa beogradskim, postoji mogućnost da se oni odlože do maja i održe zajedno sa pokrajinskim

BEOGRAD - Ili - ili.Srpska napredna stranka će odluku o vanrednim parlamentarnim izborima doneti u narednih deset dana, najkasnije do 29. januara, kada je i poslednji rok za njihovo raspisivanje da bi mogli biti održani sa beogradskim - 16. marta. Međutim, kako saznajemo, u opciji je i mogućnost da se republički izbori odlože do maja kako bi bili održani u isto vreme kad i pokrajinski.Čeka se VučićNaime, pitanje je trenutka kada će Demokratska stranka i Bojan Pajtić izgubiti vlast u Vojvodini, s obzirom na to da, kako je Kurir već pisao, SVM i LSV ozbiljno razmišljaju o raskidu koalicije s demokratama, a izvesno je da će ih napustiti bar troje pokrajinskih poslanika.- Definitivna odluka nije doneta. Čeka se stav Aleksandra Vučića, koji još nije prelomio, a njegov glas je presudan. Razmatra razloge za izbore i protiv njih, uzimajući u obzir ne samo šta je dobro za stranku već i za državu, što se tiče nastavka reformi i pregovaračkog procesa sa EU. Do sada se govorilo samo da li će vanredni parlamentarni izbori biti istovremeno sa beogradskim, ali u opciji je i mogućnost da oni budu odloženi do maja, kada bi mogli biti održani vanredni pokrajinski izbori - navodi izvor Kurira iz vlasti. Iako su neki mediji objavili da bi Vučić o izborima trebalo da odluči tokom ovog vikenda, naš sagovornik naglašava da će se na tu odluku čekati još neko vreme.Rešavanje aferaAnalitičar Dragomir Anđelković smatra da su parlamentarni izbori izvesni ove godine, te da ima više razloga da budu sada i(li) u maju.- Ukoliko bi parlamentarni izbori bili u martu, brže bismo dobili stabilnost u Vladi i posvetili se ekonomiji, ali i rešavanju afera u koje su upleteni kadrovi SPS, poput ove najsvežije s Brankom Ružićem. Bilo bi dobro da se eliminišu iz vlasti kako bi se to brže rešavalo - kaže Anđelković.S druge strane, kaže, evidentno je da se približavaju i izbori u Vojvodini jer je, posle odluke Ustavnog suda da je Statut Vojvodine neustavan, pokrajinska vlast sa DS na čelu nelegitimna.- Možda to može da bude dobar povod da se republički izbori održe sa pokrajinskim u maju, a međuvreme bi se iskoristilo da se završe neki značajni državni poslovi na putu evropskih integracija, ali i donesu zakoni, poput zakona o radu. U tom slučaju od leta bi se dobila stabilna vlast u republici i pokrajini i krenulo punom parom ka rešavanju ekonomskih problema, borbi protiv kriminala i korupcije...Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović raspisao je prekjuče lokalne izbore u Beogradu, Negotinu i Pećincima za 16. mart, a izborne radnje počeće 29. januara.

Anđelković: Od leta bi se dobila stabilna vlast u republici i pokrajini i mogli bismo da se posvetimo ekonomiji
Anđelković: Od leta bi se dobila stabilna vlast u republici i pokrajini i mogli bismo da se posvetimo ekonomiji

Zorana MihajlovićODLUKA NA PREDSEDNIŠTVU SNSPotpredsednica SNS i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će ta partija u narednih desetak dana doneti odluku o tome da li će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.- To će biti na sednici Predsedništva, koju očekujemo pre naše vanredne izborne skupštine 25. januara. Nema priče o odlaganju te sednice. Više je pitanje naših obaveza nego samog odlaganja - rekla je Mihajlovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track