OBJAVIO RAT KURIRU: Borka Stefanovića zabolela istina!
Foto: Beta Ap

U panici

OBJAVIO RAT KURIRU: Borka Stefanovića zabolela istina!

Politika -
Pretnja člana Predsedništva DS da bi zatvorio najtiražniji dnevni list u Srbiji pokušaj je pritiska na Kurir da prestane da raskrinkava afere demokrata, ocenjuju medijski radnici

BEOGRAD - Šta bi bilo da se ne izdaje za demokratu.Borislav Stefanović, član Predsedništva i šef poslaničke grupe Demokratske stranke, na sednici Glavnog odbora te stranke održanoj pre dva dana otvoreno je zapretio da bi, pod uslovom da se dočepa vlasti, zahtevao da se zatvori najtiražniji dnevni list Kurir. Medijski radnici složni su da Stefanović na taj način pokušava da izvrši pritisak na medije da prestanu da istražuju i objavljuju činjenice o aferama funkcionera DS, što je suprotno svim načelima demokratije.Medijski mrakPredsednik Izvršnog odbora UNS Petar Jeremić kaže da je apsolutno neprihvatljiva pretnja gašenjem medija.- Svako može da bude nezadovoljan uređivačkom politikom nekog medija, koja mora biti autonomna, ali ne sme da traži ili preti gašenjem medija. Svako ko smatra da je oštećen pisanjem u nekom glasilu, pravdu može da potraži pred Savetom za štampu ili pred nadležnim sudom - kazao je Jeremić.Profesor FPN Zoran Stojiljković kaže da političari ne bi smeli tako da nastupaju jer se to može shvatiti kao pritisak na medije da prestanu da se bave objavljivanjem afera koje njima ne odgovaraju.- Neuobičajeno je da istaknuti partijski funkcioneri na internim skupovima prozivaju medije. Političari mogu iznositi argumentovane kritike, ali ne bi trebalo tako da nastupaju. Medijima se bavi zakonodavstvo, strukovna udruženja - dodaje Stojiljković.Na molbu da iznese stav o Stefanovićevom postupku, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je da nema komentar.Kako je Kurir juče objavio, Stefanović je pred članovima GO DS rekao da bi se, da može, prvo obračunao s najuticajnijim novinama u Srbiji.- Mi nudimo Srbiju bez Kurira - rekao je predsednik poslaničke grupe DS ne mareći što se gušenje medijske slobode kosi sa osnovnim demokratskim načelima koje propagira kao veliki demokrata.Moralni čistunacInače, Stefanović, koji je u Ministarstvu spoljnih poslova zaposlen kao politički direktor, kako je Kurir pisao, mesecima nije ušao u zgradu MSP, ali ga to ne sprečava da uredno uzme platu od oko 96.000 dinara, niti da koristi mobilni telefon, čiji račun plaća MSP. Uz to, prema imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, Stefanović, koji je u MSP, od januara 2001. prima i poslanički paušal od 30.000 dinara. Iako je još u novembru prošle godine rekao da će pokrenuti proceduru za smenu u MSP, gde mu, kako je tvrdio, ne dozvoljavaju da radi nijedan posao, do danas to nije učinio.(B. B.)

Kurir, 11. novembar 2013.
Kurir, 11. novembar 2013.

PravdanjeSTEFANOVIĆ: MISLIO SAM FIGURATIVNOBorislav Stefanović juče je pokušao da se opravda za pretnje zatvaranjem najtiražnijeg srpskog dnevnog lista, pa je objašnjavao da to nije mislio bukvalno.- Nikad nisam tražio da se ugasi bilo koji medij. To je rečeno u figurativnom smislu - pokušao je da se „opere“ Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track