FICO KOD NIKOLIĆA: Srbija je svoju sudbinu vezala za EU
Foto: Tanjug

Slovački premijer u poseti

FICO KOD NIKOLIĆA: Srbija je svoju sudbinu vezala za EU

Politika -
Nikada nećemo izneveriti Srbiju i podržavamo dijalog Beograda i Prištine, istakao je premijer Slovačke

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa predsednikom Vlade Slovačke Robertom Ficom kome je preneo da je Srbija otpočinjanjem pristupnih pregovora svoju sudbinu vezala za EU istakavši i da normalizacija odnosa Beograda i Prištine ne može značiti priznavanje Kosova i Metohije.

Nikolić je rekao da bilateralne odnose dve zemlje ne opterećuje nijedno otvoreno pitanje i da Srbija u Slovačkoj vidi podršku i iskreno prijateljstvo.

On je podvukao da je Srbija otpočevši pregovore vezala svoju sudbinu za Evropsku uniju i da je spremna je da ispuni uslove koje članstvo podrazumeva. Napominjući da u domaćoj javnosti postoji nerazumevanje oko poglavlja 35 u kome se pominje normalizacija odnosa Beograda i Prištine predsednik je naglasio da “normalizacija ne može značiti priznavanje Kosova i Metohije."

On je dodao da je pre početka pregovora bilo priče o tome da građane očekuje bolji život ulaskom u EU, a sada je red na konkretizaciju: "Naš cilj je uređena i stabilna država i podizanje životnog standarda građana. Da bi to ostvarili dragoceno nam je iskustvo Slovačke, kako ne bi ponovili greške koje su neke članice napravile na svom putu punopravnog članstva“, rekao je Nikolić, saopštila je služba predsednika za saradnju s medijima.

Čestitajući Srbiji na istorijskom uspehu, Fico je sa zadovoljstvom istakao da je prvi zvaničnik jednje članice EU koji je posetio Srbiju od otpočinjanja pregovora sa Unijom.

"Mi nikada nećemo izneveriti Srbiju i podržavamo dijalog Beograda i Prištine“ istakao je premijer Slovačke. On je podvukao da je članstvo u Evropskoj uniji dobra stvar, ali da podrazumeva puno rada i odricanja. "Ponekad Vam se čini da ima puno problema, ali se oni na kraju reše," rekao je premijer Fico i dodao da Evropska unija uprkos teškoćama funkcioniše.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova Slovačke i Srbije Miroslav Lajčak i Ivan Mrkić, ambasador Slovačke u Beogradu Jan Varšo i savetnica predsednika Stanislava Pak Stanković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track