OBRUČ: Dejan Backović u strahu zbog muljanja u Galenici
Foto: Dado đilas

Policija završila istragu, predmet u tužilaštvu

OBRUČ: Dejan Backović u strahu zbog muljanja u Galenici

Politika -
Na udaru zakona u februaru mogu se naći bivši članovi UO „Galenike“, koja je u poslu s „Velefarmom“ oštećena za više od 70 miliona evra

BEOGRAD - Steže se obruč.Policijska istraga o malverzacijama u „Galenici“ i načinu na koji je iz te kompanije uz pomoć rukovodstva izvlačen novac preko „Velefarma“ završena je i predmet je prosleđen Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, saznaje Kurir. Kako tvrdi dobro obavešteni izvor Kurira iz vrha policije, već u februaru bi javnost mogla da bude upoznata s novim rezultatima te istrage. Naime, na udaru zakona mogu se naći bivši članovi Upravnog odbora „Galenike“, koja je samo u poslu s „Velefarmom“, kako je utvrđeno, oštećena za više od 70 miliona evra.Dokazi vode ka SPS- To se, pre svega, odnosi na direktora SPS Dejana Backovića, koji je u vreme tog spornog poslovanja bio predsednik UO „Galenike“. Svi dokazi koje je policija prikupila ukazuju na to da je on imao ključnu ulogu. I na ovom slučaju će biti pokazano da nema zaštićenih. Backović to zna i u velikom je strahu. Sada je na tužilaštvu da krene u realizaciju jer račune moraju da polože svi koji su odgovorni za to što je nekadašnji farmaceutski gigant doveden na ivicu propasti - kaže izvor Kurira.Zbog mahinacija u „Galenici“ sredinom maja prošle godine uhapšeno je osam osoba, među kojima je i bivši direktor Nenad Ognjenović, kadar SPS, u septembru je uhapšeno još pet osoba, a krajem novembra 2013. i Dragoljub Vučićević, direktor „Velefarma“, zbog sumnje da je učestvovao u zloupotrebama u poslovanju „Galenike“ kojima je oštećena za 12 miliona evra. Istovremeno, Backović je saslušan tri puta - dva puta u svojstvu građanina u policiji i kao svedok u Specijalnom tužilaštvu.- Nije isključeno da Backović u februaru opet, a po nalogu tužioca, bude pozvan na saslušanje u vezi s novim otkrićima u istrazi, a možda čak i zadržan u pritvoru. Sumnja se da je „Galenika“, po njegovom nalogu, isporučivala velike količine lekova „Velefarmu“ bez sredstava obezbeđenja. Potraži vanja nisu isplaćivana, „Velefarm“ je propadao, zbog čega se „Galenika“ zaduživala - priča naš sagovornik i dodaje da su Ognjenović i Backović, koji je bio i član UO „Velefarma“, potpisali ugovor o jemstvu za kredit od 2,2 miliona evra. I taj dug je „Galenika“ preuzela na sebe pošto „Velefarm“ nije mogao da vraća novac.Uloga Branka Ružića- Posebno će biti zanimljivo do kraja otkriti ulogu SPS u ovome jer ima indicija da je u priču s „Galenikom“ umešan sam vrh stranke. Indikativno je da je Backović u UO „Galenike“ došao na predlog Branka Ružića, predsednika IO SPS, tako da ćemo rasplet tek videti - zaključuje izvor Kurira.

Dejan BackovićJA SAM NA RASPOLAGANJUDirektor SPS Dejan Backović kaže da ništa ne zna o novoj istrazi, ali da je na raspolaganju nadležnim organima.- Kad god su me zvali iz policije ili tužilaštva u vezi s „Galenikom“, uvek sam se odazivao. Već tri puta sam dao iskaz, u svojstvu građanina i kao svedok u tužilaštvu. Sve što sam imao da kažem, rekao sam. Ništa ne znam o toj novoj istrazi, ali tu sam, na raspolaganju - rekao je Backović za Kurir.

Takođe, u pisanom izdanju vašeg omiljenog dnevnog lista, pored obilja zanimljivih tekstova, možete pročitati i sledeće:

SKANDAL U SOKOBANJI: Deca i robijaši u istom smeštaju!

Vlado Georgiev: Obećao sam mami da ću da se ženim! Tražim mladu po kafanama!

ORIGINAL IZ KINE: Seka Aleksić nosi cipele od 990 dinara!

Iscelitelj Alen Azarić: Uz pomoć Boga i svetaca izlečio sam skoro celu estradu!

IZBORI: Na birališta 16. marta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja