CESID: Vučićeva odluka o izborima nije iznenađenje

Politička tema broj 1

CESID: Vučićeva odluka o izborima nije iznenađenje

Politika -
Do izbora može doći na tri načina - ostavkom premijera, izglasavanjem nepoverenja vladi ili tako što će vlada predsedniku države poslati obrazložen predlog, posle koga on treba da raspusti parlament i raspiše izbore, kaže Marko Blagojević

BEOGRAD - Odluka lidera SNS Aleksandra Vučića da Predsedništvu stranke predloži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora nije iznenađenje, izjavio je programski direktor CESID-a Marko Blagojević.

On kaže da ne veruje da je takva odluka za bilo koga iznenađenje, s obzirom da je već mesecima to politička tema broj jedan u Srbiji. "Ovo je samo formalizacija nečega o čemu je toliko bilo govora u poslednje vreme i ne verujem da to za bilo koga može da predstavlja bilo kakvo iznenađenje", smatra Blagojević.

On je objasnio da do izbora može doći na tri načina - ostavkom premijera, izglasavanjem nepoverenja vladi ili tako što će vlada predsedniku države poslati obrazložen predlog, posle koga on treba da raspusti parlament i raspiše izbore.Blagojeviću treća mogućnost deluje najizvesnije, a upitan kakvu izbornu kampanju očekuje, kaže da ne veruje da će ona biti znatno drugačija od prethodnih, ali da će se možda razlikovati u intenzitetu, jer će trajati kraće nego kampanje na koje smo navikli.

"Govori se puno o tome da bi moglo da bude negativnih sadržaja i ja ih očekujem, doduše ne znam koje smo izbore imali a da pri tome negativna kampanja nije bila sastavni deo predizbornog perioda", smatra Blagojević, koji navodi da prema proceni političkih partija negativne kampanje dodatno motivišu birače da izađu na izbore.

"Da li će ta kampanja biti prljava i u kojoj meri, to je sasvim drugo pitanje. Zna se do koje meri bi partije trebalo da idu u negativnim kampanjama i do koje mere im te kampanje donose korist, a preko koje meru počinju da prave štetu", rekao je Blagojević.

On je izrazio nadu da će političke partije, svaka za sebe, uspeti da pronađu tu meru i da će se držati u nekim prihvatljivim okvirima. Lider SNS Aleksandar Vučić predložiće sutra Predsedništvu stanke raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, što će biti deseti višestranački, a sedmi vanredni izbori u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track