Snažna podrška NATO Briselskom sporazumu
Foto: Reuters

Anders Fog Rasmusen

Snažna podrška NATO Briselskom sporazumu

Politika -
Uočili smo značajan napredak na Kosovu, a NATO pruža vitalnu podršku sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rekao generalni sekretar Alijanse

BRISEL – Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da će misija Severnoatlantskog pakta na Kosovu nastaviti sa podrškom primeni Briselskog sporazuma.

“Uočili smo značajan napredak na Kosovu, a NATO pruža vitalnu podršku sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”, rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare povodom godišnjeg izveštaja uoči predstojećeg samita NATO u Velsu.

On se založio za bližu saradnju ne samo među članicama alijanse, već i Partnerstva za mir. “Naučili smo u Avganistanu i na Kosovu koliko je saradnja sa partnerima važna”, rekao je Rasmusen predstavljajući godišnji izveštaj.

Navodeći delove izveštaja koji se odnose na Kosovo, Rasmusen je ukazao da su već vidljivi rezultati napretka koji je postignut nakon potpisivanja Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa u aprilu prošle godine.

“NATO je odigrao važnu ulogu u postizanju ovog sporazuma, a obe strane zatražile su od nas podršku za njegovo sprovođenje”, rekao je generalni sekretar, navodeći da je misija KFOR ključni garant političkog procesa kroz osiguravanje bezbednog okruženja.“Kada su prošlog novembra napadnuta biračka mesta u severnoj Mitrovici, KFOR je brzo rasporedio snage, a kasnije učestvovao u obezbeđenju transporta glasačkih kutija”, podsetio je on.

U godišnjem izveštaju koji je Rasmusen danas predstavio kaže se i da je Severnoatlantski savet (političko krilo NATO) u julu prošle godine objavio da su Kosovske bezbednosne snage dostigle puni operativni kapacitet.“KSF je multietnička, lako naoružana profesionalna sila pod civilnom kontrolom koja je, za razliku od policije, pre svega zadužena za civilnu zaštitu, uklanjanje eksplozivnih sredstava, gašenje požara i druge humanitarne zadatke”, kaže se u izveštaju i dodaje da će NATO nastaviti da podržava KSF.

Inače, najveći deo Rasmusenovog obraćanja novinarima bio je posvećen predstojećem povlačenju iz Avganistana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track