IZBORI: Strankama iz budžeta 7 miliona evra
Foto: Beta

Ministarstvo finansija

IZBORI: Strankama iz budžeta 7 miliona evra

Politika -
Novac iz budžeta za izborne kampanje raspoređuje se tako što se od ukupne sume 20 odsto podeli na jednake delove svim strankama čije izborne liste odobri RIK, a preostalih 80 odsto se raspoređuje proporcionalno osvojenim mandatima

BEOGRAD - Iz budžeta Srbije političkim strankama koje učestvuju na izborima biće isplaćeno 802.400.000 dinara, odnosno oko sedam miliona evra.

Ovo navode u Ministarstvu finansija. To je faktički samo polovina novca koje će stranke izdvojiti za kampanju. Mada, ne zna se kako će se neke finansirati jer i za prethodne izbore još uvek nisu izmirili dugovanja.

Po izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, u protekloj kampanji za parlamentarne izbore potrošeno je 53 odsto sredstava iz javnih izvora, 7,9 odsto bili su prilozi fizičkih, 7,1 odsto pravnih lica, 2,1 odsto kampanje su stranke finansirale sopstvenim sredstvima, a čak 29,9 odsto novca za kampanju stranke su obezbedile kreditima i zajmovima.

Novac iz budžeta za izborne kampanje raspoređuje se tako što se od ukupne sume 20 odsto podeli na jednake delove svim strankama čije izborne liste odobri RIK, a preostalih 80 odsto se raspoređuje proporcionalno osvojenim mandatima. Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti propisano je da partije koje ne pređu cenzus vraćaju u državnu kasu sredstva koja su dobile iz budžeta za finansiranje kampanje.

Za štampanje listića i rad biračkih odbora biće potrebno oko milijardu dinara iz budžeta Srbije. Dodatno, navodi Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, iz budžeta morati da se izdvaja novac i za Agenciju za borbu protiv korupcije, koja sprovodi kontrolu finansiranja političkih stranaka u kampanji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track