Nikolić u podne raspušta Skupštinu i saopštava datum izbora

Dobio predlog vlade

Nikolić u podne raspušta Skupštinu i saopštava datum izbora

Politika -
Postoji želja vlade da ovaj problem brzo rešim i postoji želja skoro svih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije da se parlamentarni izbori održe što pre, poručio predsednik Republike

BEOGRAD - Premijer i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić i Aleksandar Vučić predali su utorak predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću obrazložen predlog vlade za raspuštanje Skupštine Srbije i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Nikolić će najverovatnije u sredu u podne potpisati ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije, čime se stiču uslovi da vanredni parlamentarni izbori budu održani 16. marta, zajedno s lokalnim izborima u Beogradu, Negotinu i Pećincima.

"Sutra ću se obratiti javnosti, jer postoji želja vlade da ovaj problem brzo rešim i postoji želja skoro svih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije da se parlamentarni izbori održe što pre. Poštovaću Ustav kao i pre, tako da će javnost biti na vreme obaveštena, najverovatnije sutra, o datumu održavanja vanrednih izbora", rekao je Nikolić.

On je istakao da je vlada u dosadašnjem periodu učinila mnogo i ostvarila mnogo postavljenih ciljeva, od kojih je jedan od najglavnijih početak pregovora sa EU, a obavljena je i jedna rekonstrukcija vlade. "Mislim da je s pravom shvaćeno da bi prvo trebalo proveriti kod građana Srbije kako stoji pitanje legitimiteta vlade, a potom i da se ubaci nova energija u sastav vlade da ljudi koji budu izabrani na izborima na veoma solidnoj i čvrstoj osnovi nastave da grade našu evropsku kuću, sigurnu od kriminala koja će razvijati svoju ekonomiju i obaviti reforme i sarađivati sa svima u svetu", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je najavio da su pred novom vladom ogromni poslovi. "Srbija neće stati tokom kampanje, funkcionisaće sve institucije, vlada će da sprovodi donete zakone i uredbe, a izuzetak su samo hitne odluke koje može da donosi", rekao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track