PLAĆENIK: Radulovića mimo zakona plaćala strana banka, a država Srbija ćuti!
Foto: Beta

Bivši ministar dobio 21.000.000 od Hipo Banke

PLAĆENIK: Radulovića mimo zakona plaćala strana banka, a država Srbija ćuti!

Politika -
Iako zakon funkcionerima zabranjuje „tezgarenje“, nadležni organi ne reaguju posle otkrića da je Radulović uzeo pare od Hipo banke

BEOGRAD - Reakcija.Saša Radulović, ministar privrede u ostavci, dobio je od Hipo Alpe-Adrija banke 182.000 evra za konsultantske usluge. Ipak, iako to zakon zabranjuje, niko od nadležnih državnih organa ne reaguje!Ministar, prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, ne može da obavlja drugi posao dok je na javnoj funkciji, naročito ako to narušava nepristrasnost, to jest predstavlja sukob interesa. Stručnjaci su saglasni u oceni da je protivzakonito i skandalozno to što je Radulović za vreme ministrovanja primao astronomske naknade od banke. Ekonomista Zoran Popov kaže da je Radulovićev slučaj za istražne organe i sud.Miriše na kriminal- To je sigurno neka korupcija, a miriše i na kriminal. Čovek nije bankar. Kakve je on to savete mogao da deli banci za 11.000 evra mesečno, plus 50.000 evra? I to za vreme dok je na čelu Ministarstva privrede - kaže Popov i ističe da nadležni pod hitno moraju da ispitaju ovaj slučaj.- Skandalozno je što ispada da je austrijska banka plaćala ministra, i to zaduženog za privredu. To u svetu nije zabeleženo! Sumnjivo je i što je on proglašen za reformatora. Kako kad nije uradio ni „r“ od reformi, osim ako nagrada nije pala zbog angažovanja van Ministarstva - dodaje Popov.Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da javni funkcioneri ne smeju da obavljaju druge delatnosti zbog sukoba interesa.- Što se tiče konkretnog slučaja, nadležni bi trebalo da provere sve navode na osnovu uvida u dokumentaciju, ugovore - dodaje Nenadić.Specijalne uslugeKurir je juče ponovo uputio pitanja Agenciji za borbu protiv korupcije o Raduloviću - da li je prijavio angažovanje u banci i(li) tražio za to saglasnost, da li je prijavio ekstraprimanja, pošto nisu prikazana u imovinskoj karti, i šta će preduzeti u ovom slučaju - ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili. Ni iz centrale Hipo banke u Austriji nisu hteli da govore o angažovanju Radulovića, kao ni u njihovoj ekspozituri u Beogradu.Podsetimo, kako je Kurir juče objavio, Radulović je za konsultantske usluge u 2013. od „Hipo renta“ dobio jednokratno 50.000 evra, a po istom osnovu od Hipo banke mesečno po 11.000 evra.- Radulović je pred pedesetoro ljudi obećao direktoru Hipo banke da će „srediti problem“ s „Lukom Beograd“. Da vas podsetim, Miroslav Mišković i Milan Beko uzeli su kredit od Hipo banke za kupovinu akcija malih akcionara „Luke“, ali je firma nedavno otišla u stečaj i ne može više da vraća kredit - ispričao je izvor našeg lista.

Na ova pitanja nisu hteli da odgovore

Pitanja za centralu Hipo Alpe-Adrija banke u Austriji

1. Da li vam je poznato da je Saša Radulović angažovan u ekspozituri Hipo Alpe-Adrija banke u Beogradu, kao i u „Hipo Alpe-Adrija rentu“?2. Da li vam je poznato da je Saši Raduloviću u 2013. godini vaša ekspozitura u Beogradu „Hipo Alpe-Adrija rent“ na ime konsultantskih usluga jednokratno isplatila 50.000 evra? Da li je uobičajeno i u Austriji da se za savete isplati 50.000 evra?3. Da li vam je poznato da je po istom osnovu, za konsultantske usluge, Hipo Alpe-Adrija u Beogradu plaćala 11.000 evra mesečno Saši Raduloviću? Da li je uobičajeno i u Austriji da se za savete plaća 11.000 evra?4. Koliko je Saša Radulović doprineo uspehu banke, s obzirom na to da mu je ekspozitura u Beogradu u protekloj 2013. isplatila 182.000 evra?5. Da li to praktično znači da država Austrija plaća srpskog ministra privrede?6. Dozvoljavaju li zakoni u Austriji da tamošnjeg ministra, koji prima platu iz budžeta, angažuje neka strana banka kao konsultanta?Pitanja za direktora Hipo Alpe-Adrija banke u Srbiji1. Hipo Alpe-Adrija banka plaća 11.000 evra mesečno Saši Raduloviću za konsultantske usluge. Koja je to vrsta konsultacija?2. Da li je centrala Hipo Alpe-Adrija banke u Austriji upoznata s tim da imate angažman s ministrom privrede?Pitanja za Agenciju za borbu protiv korupcije1. Da li je Saša Radulović, ministar privrede, prijavio da je angažovan i u Hipo Alpe-Adrija banci, a da to nije objavljeno u imovinskoj karti na sajtu Agencije?2. Da li državnom funkcioneru Srbije zakon dozvoljava da istovremeno bude angažovan u stranoj kompaniji i da za to prima novac?3. Šta će Agencija preduzeti u slučaju Saše Radulovića?4. Da li je Radulović obavestio Agenciju da je angažovan u Hipo Alpe-Adrija banci i(li) da li je tražio saglasnost od Agencije da bude angažovan kao konsultant? Da li mu je Agencija saglasnost dala? Ako nije, šta ćete tim povodom preduzeti?

Šta kaže zakonDOZVOLJEN SAMO HUMANITARNI RADU članu 30 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije piše:Funkcioner ne može da obavlja drugi posao za vreme vršenja javne funkcije. Izuzetno od stava 1. ovog člana, funkcioner može da se bavi naučnoistraživačkim radom, nastavnom, kulturno-umetničkom, humanitarnom i sportskom delatnošću, bez saglasnosti Agencije, ako time ne ugrožava nepristrasno vršenje i ugled javne funkcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track