POTPISALI SPORAZUM: Sastali se čelnici SPS, PUPS i JS
Foto: Tanjug

Koalicija

POTPISALI SPORAZUM: Sastali se čelnici SPS, PUPS i JS

Politika -
SNS i koalicija SPS-PUPS-JS zajedno će imati ogromnu većinu, a o eventualnom učešću u novoj vladi moći ću da govorim tek nakon izbora, pošto narod bude rekao svoje, naveo je Ivica Dačić

BEOGRAD - SPS, PUPS i JS izaći će u koaliciji i na predstojeće vanredne parlamentarne izbore 16. marta, dogovorili su se lider socijalista Ivica Dačić, predsednik JS Dragan Marković i zamenik predsednika PUPS Milan Krkobabić koji su danas potpisali koalicioni sporazum.

Ovo je treći put zaredom da te stranke na izbore izlaze u ovom sastavu s obzirom na to da su i 2008. godine i 2012. godine nastupale zajedno na republičkim izborima.

Lider socijalista Ivica Dačić rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je ta koalicija posle, kako je naglasio, prvog poluvremena, spremna da nastavi da menja Srbiju, gradi je i zapošljava, vodeći računa, osim o uspostavljanju pravne države i nastavku borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i o odbrani temeljnih vrednosti socijalne pravde.

Dačić je naglasio da je koalicija SPS-PUPS-JS u funkciji odbrane radničkih interesa i onih koji žive od svoga rada i negirao da su ikada bili kočnica bilo kakvih reformi, uz ocenu da ne prihvata da su dobre samo one reforme koje se baziraju na smanjenju prava radnika.

Prema rečima lidera socijalista, sa drugim strankama se o širenju koalicije nije razgovaralo, a ne želi ni da se bavi onim političkim strankama "čiji je jedini razlog za učešće na izborima namera da se izbaci koalicija koju predvodi iz vlasti".

"Ova vlada nije stala jer je loše radila, već na osnovu dogovora da je potreban puni, veći legitimitet za buduću vladu", rekao je Dačić.

Na pitanje da li očekuje i postizbornu koaliciju sa naprednjacima, Dačić je odgovorio da će SNS i koalicija SPS-PUPS-JS zajedno imati ogromnu većinu, a da će se o eventualnom učešću u novoj vladi moći da govori tek nakon izbora, pošto narod bude rekao svoje.

Zamenik predsednika PUPS Milan Krkobabić ukazao je da je koalicija krenula u "tu trku pre dve i po godine".On je naglasio da je Dačić prešao, kako je rekao, čarobnu granicu političara i postao državnik, a lider JS Dragan Marković postao primer i obrazac kako treba da se vodi lokalna samouprava.Marković je rekao da je 2008. godine napravljen preokret kada je formirana proevropska vlada i da je zato upravo ta koalicija najzaslužnija za to što Srbija uživa veliku popularnost u Evropi.On je takođe naglasio da ga više niko neće naterati da glasa za nekog ministra, a da se "unapred zna da će uništiti Srbiju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track