Koštunica: DSS najzaslužnija za vanredne izbore!

Povod za raspisivanje

Koštunica: DSS najzaslužnija za vanredne izbore!

Politika -
Predsednik Demokratske stranke Srbije poručio da su Srbiji potrebne suštinske promene da bi izašla iz duboke političke, ekonomske imoralne krize

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica smatra da su Srbiji potrebne suštinske promene da bi izašla iz duboke političke, ekonomske i moralne krize, a da je glavni uzrok te krize Evropska unija, to jest odnos sadašnje i prethodne vlasti prema EU.

„EU preko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju doslovno uništava srpsku privredu i mi smo do sada izgubili milijarde evra zbog tog sporazuma. Sada je na narodu da odluči da li hoće da Srbija i dalje ide pogrešnim putem evropskih integracija ili hoće da promeni državnu politiku i da se slobodno razvija ekonomski i u svakom drugom pogledu“, smatra predsednik DSS.

Kandidat DSS za gradonačelnika Beograda je ponovo Aleksandar Popović, a ko će biti vaš kandidat za premijera?

- Kandidat za gradonačelnika Beograda je Aleksandar Popović, jer zaista verujemo da je on najbolji, najozbiljniji i najstručniji kandidat za vođenje prestonice. Za republičke izbore mi kandidujemo političku neutralnost i ekonomiju političke neutralnosti, odnosno prekid pregovora i redefinisanje odnosa sa EU, u skladu sa državnim i ekonomskim interesima Srbije.

Niste nam odgovorili ko je kandidat za premijera? Vi?

- To je bio moj odgovor.

Sarađujete sa SNS u Privremenom veću Beograda. Da li će se saradnja nastaviti i nakon izbora na gradskom nivou ili možda i na republičkom?

- Ne zaboravite da je DSS odbio da bez izbora uđe u beogradsku vlast. Niko drugi do DSS nije zaslužan što je došlo do raspisivanja izbora u Beogradu, a verujem da su ti izbori bili snažan povod da se raspišu i parlamentarni izbori. Sada DSS izlazi i na beogradske i na parlamentarne izbore sa svojim programima i jasnom politikom. DSS nikada nije pravio dogovore pre izbora ni sa kim i tako će sigurno biti i sada. Narod treba da pokaže koliku imamo podršku, a posle izbora ćemo doneti odluku.

Pošto ćete na izborima nastupiti samostalno, s kim biste pristali da formirate sledeću vladu?

- DSS je do sada formirao dve vlade koje su, po mom sudu, Srbiji donele mnogo dobrog. Ne treba ni podsećati kako se u Srbiji živelo tada, a kako se živi danas. Ako nam narod ukaže poverenje, mi smo spremni da učestvujemo u vlasti. Naravno, to znači da zastupamo političku neutralnost, a ne pogrešnu politiku evropskih integracija.

SRS i Dveri su želeli da idu sa vama u predizbornu koaliciju. Kakav je vaš stav o tome?

- Mislim da SRS tradicionalno izlazi sama na izbore. Ali, suština je da li postoji zajednička politika za koaliciju. Politika DSS je politička neutralnost i, na osnovu te politike, ekonomski program oporavka naše privrede. Kada i ako druge političke stranke budu prihvatile na ovim osnovama zajedničku politiku sa DSS, onda se može razmišljati o zajedničkom nastupu na izborima.

Čini se da DSS već godinama ima stabilno biračko telo i da se broj glasova koje dobijete ne menja znatno. Zašto je to tako i zašto vam ne raste podrška?

- Izbori su prava prilika da čujemo glas naroda i proverimo da li ostaje tačna ova tvrdnja. Mi bismo voleli da građani u mnogo većem broju podrže političku neutralnosti, jer sam uveren da nam ona otvara vrata budućnosti. Da li će to tako i biti, pokazaće narod na izborima.

U medijima se prethodnih dana pisalo da vam je Miroslav Mišković nudio pare za finansiranje stranke i da ste ga odbili. Zašto je baš vama nudio i šta je tačno bio njegov predlog?

- Nisu tačni navodi medija da je bilo ko nudio DSS novac za izbore. Naše kampanje su odviše skromne i one se pokrivaju iz budžeta i poneke donacije i krajnje su transparentne. Tako je bilo u prošlosti i tako će biti i ubuduće.

Imajući u vidu da smo počeli pregovore sa EU, da li ćete i dalje insistirati na politici da Srbija ne treba da pristupi Uniji?

- Ne postoji nijedan ozbiljan odgovor ili argument zašto Srbija treba da nastavi evropske integracije. Sada već ima i nekog mazohizma i teranja inata sa narodom kada pogledamo kako većina stranaka bespogovorno sluša Brisel da Srbija mora da nastavi evropske integracije. Pa, Island je zbog ribolova napustio evropske integracije, dok Srbija kojoj EU otima deo teritorije slepo korača ka sopstvenoj propasti.Zalagali ste se za Kosovo čvrsto u okviru granica Srbije. Kako danas, posle svega što se događalo, vidite to pitanje?- Ostala je jedna velika prepreka za EU u njenom naumu da otme Kosovo. Ta prepreka se zove Ustav Srbije. Ma šta Brisel radio i ma koliko pretio, i ma koliko se vlast saginjala ispod svake granice elementarnog dostojanstva, ostaje Ustav kao poslednji bedem i odbrana Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track