OČAJNIK: Đilas pravi koaliciju sa Zukorlićem!
Foto: Arhiva Kurir, Marina Lopičić

Lider DS pregovara s bivšim glavnim muftijom IZ u Srbiji

OČAJNIK: Đilas pravi koaliciju sa Zukorlićem!

Politika -
Zoran Živković bio je glavna veza između predsednika Demokratske stranke i čoveka koji je pretio „paljenjem Srbije“ . Šef demokrata, na pregovore sa šefom Bošnjačke demokratske zajednice poslao Borislava Stefanovića

BEOGRAD - Kad nema kiše...

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas ovih dana intenzivno traga za koalicionim partnerima, a trenutno je u pregovorima sa Muamerom Zukorlićem, bivšim glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji, saznaje Kurir. Koliko je lider demokrata u nepovoljnoj situaciji pred izbore govori podatak da je pristao da sklopi savez s čovekom koji je pre samo četiri godine tražio autonomiju Sandžaka i ostao upamćen po pretećoj poruci: „Ako se zapali Sandžak, goreće Srbija“.Stari prijateljiPrema rečima našeg odlično obaveštenog izvora, Đilas je na pregovore u Novi Pazar kao delegata poslao Borislava Stefanovića, šefa poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije. Zanimljivo je da je Zukorlić sa Đilasom u predizbornoj kombinatorici stupio u kontakt preko lidera Nove stranke i jedinog izvesnog koalicionog partnera DS Zorana Živkovića.- Poznato je da je Živković već godinama u dobrim odnosima sa Zukorlićem, pa je on i bio link između muftije i Đilasa. Zukorlić je taj koji je povukao prvi potez i tražio razgovor s liderom DS na temu zajedničkog nastupa na izborima, a Živković je odradio sve ostalo - kaže izvor Kurira iz DS.Zukorlić se, tvrdi naš sagovornik, proteklih godina više puta žalio Živkoviću da je s dolaskom Tadića na vlast njegovoj opciji u Sandžaku uskraćena određena količina sredstava koju je dobijao za vreme Živkovićevog mandata. Živković, takođe, nije imao lepe reči za tadašnjeg predsednika DS i Srbije, isto kao što ih ni danas nema.Poslednja šansaZukorliću je Đilas poslednja šansa za ulazak u srpski parlament, a kako saznajemo, lider DS mu je već obećao dva mandata u sledećem sazivu Skupštine.- Đilas realno više od dva mandata ne može da ponudi Zukorliću, a ni Zukorlić ne može više da očekuje, pogotovo što se njegova stranka u Sandžaku raspala i njegov uticaj znatno smanjen - kaže naš sagovornik i podseća da je Bošnjačku demokratsku zajednicu, iza koje je stajao Zukorlić, praktično preuzeo Zukorlićev zet Emir Elfić. Elfić je prošle godine u martu ušao u sukob s glavnim muftijom, nakon čega mu je otkazao poslušnost, a to se proširilo i na članstvo jedne od najmlađih stranaka u Sandžaku, koja je na lokalnim izborima 2012. godine osvojila deset odborničkih mandata.- Predsedništvo Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, stranke bliske glavnom muftiji Muameru Zukorliću, donelo je odluku o pokretanju procedure za smenu predsednika te stranke Emira Elfića, a Elfić je to negirao, tvrdeći da je na sceni agresija na stranku na čijem je on čelu i za to optužio predstavnike Islamske zajednice - podsetio je naš sagovornik.

Iskusan pregovarač

STEFANOVIĆ: NEMAM KOMENTAR

Juče smo pokušali da dobijemo komentar Borislava Stefanovića povodom informacije o njegovim pregovorima u Novom Pazaru, ali je on odbio da govori na tu temu.- Ne želim da komentarišem - rekao je Stefanović.

ČinjeniceLIČNA KARTA MUAMERA ZUKORLIĆA

* Nedavno najavio kandidaturu za predsednika Republike Srpske* Poručio Tomislavu Nikoliću da neće rušiti Srbiju osim ako ne bude nateran* Na obeležavanju 15 godina od zločina u Srebrenici pojavio se sa četiri džipa BMW X5* Ima registarske tablice na kojima piše MUFTY* U svom kabinetu udario pesnicom u lice Bekira Makića, svog nekadašnjeg saradnika* Pretio tadašnjem predsedniku Borisu Tadiću (2010. godine) da se ne igra vatrom* Poznat po luksuznom načinu života, nikad nije otkrio ko to finansira* Ima dve venčane i jednu nevenčanu suprugu

IzjaveOVAKO JE GOVORIO ZUKORLIĆ

Nemoj da sam video policajca, sudiju, tužioca da se primakne jednom aktivisti Islamske zajednice u Srbiji!Da sam hteo, Srbija bi gorela do Čačka!Ne plaćam kamatu jer mi vera ne da.Gospodine Ljajiću, sa sve svojim mentorom Borisom Tadićem, dalje prste od Islamske zajednice, da ti ne budu kraći i da se ne opržiš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track