Jovanović: SPS ubija Srbiju!
Foto: Zorana Jeftić

Predsednik LDP

Jovanović: SPS ubija Srbiju!

Politika -
Dačić je u Briselu sprovodio ideje LDP. Taj i takav Dačić je ranije te ideje strasno pljuvao i tako zaradio glasove svojih "čedomrziteljskih" glasača, rekao je Jovanović

BEOGRAD - Vreme je za korak dalje. Za LDP koji odlučuje, ovim rečima je predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, u intervjuu za Danas odgovorio na pitanje o konkretnim očekivanjima LDP od izbora 16. marta i da li će lista te partije ostvariti bolji rezultat nego Preokret 2012.

Istraživanja javnog mnjenja vam trenutno daju od četiri do preko sedam odsto. Kako ocenjujete rezultate koji vas spuštaju ispod cenzusa?

Sa osmehom, a posebno kad su rezultati objavljeni sa zaključkom velikih istraživačkih stručnjaka: da se SNS bliži tome da će moći sam da sastavlja vladu. I to još objavi i nakiti naslovima vladajući tabloid. Pravi rezultati kažu da se samo trećina onih koji će glasati uopšte za nekog opredelila. Znamo, takođe, i da mi stojimo dobro. To zna i konkurencija, pa nas baš svi napadaju. Sem SNS-a, koji nas ponekad i pohvali, kad im treba kulturni uvod da nam prisvoje neki odbor u unutrašnjosti. Malo im je što su našu politiku preuzeli, sad bi da nam preuzmu i malo članova.

Na osnovu kandidature Željka Ožegovića za gradonačelnika Beograda, reklo bi se da LDP s velikim ambicijama ide na gradske izbore. Zašto ste promenili pristup u odnosu na 2012, kada niste istakli kandidata za tu poziciju?

Sad smo istakli kandidata za gradonačelnika jer prošli put nismo razumeli da Beograđani imaju potrebu da biraju prvog čoveka grada. Tada smo pogrešili, sada nećemo. Željko Ožegović bi bio odličan gradonačelnik. Skroman, radan i vredan, razume se u konkretne probleme grada. Bio je gradonačelnik u dva mandata - jer je predsednik opštine Novi Beograd, u stvari, gradonačelnik grada veličine Kragujevca ili Niša. Željko je, kad tako gledamo, najiskusniji kandidat koga Beograd na ovim izborima ima. Mislim i najuspešniji.

Zašto tako često kritikujete Ivicu Dačića i SPS? Da li zato što u njima vidite glavnog konkurenta za budućeg partnera SNS i Vučiću?

Zato što su preko 25 godina na vlasti, s jedinom pauzom od tri godine neposredno posle 5. oktobra, ali uvek s katastrofalnim posledicama. U odnosu na njihovo ubijanje Srbije, i kuga deluje kao lakša prehlada. LDP želi od toga da izleči zemlju, da je oslobodimo. Koštunica ih je vratio u vlast kao manjinsku podršku, a potom ih je u vladu primio Tadić i s tom praksom nastavio Vučić. Ako sad ponovo budu na vlasti, ako se ponovo presvuku i ponovo prevare Srbiju, oni će vladati duže nego što je Tito živeo. A svi ćemo biti samo siromašniji i opljačkaniji, pošto je to jedini rezultat SPS otkad postoji.

Po čemu su Dačić i socijalisti gori po Srbiju nego, na primer, naprednjaci i Vučić? Na kraju krajeva, i jedni i drugi imaju "sumnjivu" biografiju iz devedesetih. A Dačić vodi na Zapadu naširoko slavljen dijalog s Tačijem i sklopio je Briselski sporazum.

Radikali imaju "sumnjivu" biografiju iz devedesetih i oni su dete SPS, čija je biografija mnogo sumnjivija. SNS je, drugo, posledica Tadićeve inteligentne odluke da radikale treba oslabiti razdvajanjem Nikolića i Šešelja. I, ako ćemo o poslednjem delu vašeg pitanja, taj i takav Dačić je u Briselu sprovodio ideje LDP. Taj i takav Dačić je ranije te ideje strasno pljuvao i tako zaradio glasove svojih "čedomrziteljskih" glasača. Čak je, možda, dao Tačiju i više nego što je potrebno, jer pregovori nisu autentično njegova ideja i ne ume s njom.

Stiče se utisak da izbegavate da kritikujete SNS. Zašto ste posle godinu dana žestokih napada na SNS i Vučića odlučili (takav je utisak) da se povučete? Da li moguće partnerstvo posle 16. marta isključuje kritiku u ovom periodu?

Rekao sam o SNS i Vučiću mnogo. Dok su drugi, uplašeno ili iz neke računice, mudro ćutali. Sada oni nežno kritikuju, tresući se od straha da im to on neće oprostiti kad prođu izbori i počnu pregovori o koalicijama. A ja kažem tokom kampanje šta mislim o njegovim postupcima, i dobrim i lošim, kad me neko pita, ali malo me njih to pita... Rekao sam o Vučiću sve ono što ovi "opozicionari" sada samo šapuću: i da tolika moć bez izgradnje institucija klizi u katastrofu, i da ne može da, kao Tadić pre njega, bude sve, od predsednika i premijera, do sudije i šeste Zvezdine zvezde... Rekao sam šta mislim o histeriji koja se stvara u društvu, u kojoj će mu na kraju svi oni koji ga danas obožavaju, kada ne dobiju ono što žele, postati ogorčeni neprijatelji. Ali, za razliku od onih koji žale što nisu Vučići umesto Vučića, ja mislim da je taj problem, to olako obožavanje pa gaženje vođa, naš hronični problem. Samo se imena menjaju. To hoćemo da promenimo. Hoćemo red i institucije. Političku ravnotežu. Smirivanje zemlje i priliku da radimo.

Odbili ste da uđete u koaliciju s Tadićem, Čankom i Petrovićem. Zašto? U LSV kažu da hoćete da budete "ekskluzivni".

Zašto bismo išli u taj zbeg koji zajedno ima toliko staža nekoj vlasti koliko bi mi i sa tri LDP-a jedva skupili za staž u opoziciji? Zašto bi LDP savezom s Tadićem njega amnestirao od onoga što je učinio dok je bio na vlasti? Zašto bi LDP davao legitimitet predizbornom cepanju Demokratske stranke? Zar ne mislite da je pametnije da se postavi pitanje zašto nas je Tadić uopšte u taj nazovi front pozvao? Znao je da ćemo ga odbiti. I misli, kalkulant, da ćemo tako opet moći da glumi lažnu žrtvu i političkog beskućnika. I sad ni tu osobu ni njegove poslušnike nije sramota da naziv "građanski" stave na svoju jadnu tarabu. Nije ih sramota da se lažno predstavljaju kao neki front svih onih koje su upropastili.

Kakav ćete odnos u kampanji imati prema DS? Niste se dogovorili prošle jeseni. Sada, delom i zbog Nove stranke, "gađate" delimično isto biračko telo. Da li su LDP i koalicija oko DS konkurenti koji će se u kampanji napadati?

Neću da kritikujem Demokratsku stranku, pre svega zbog toga što nam nije jasno ni šta je sad DS. Je li to ovo što je ukrao Tadić ili ono malo što je uspeo da sačuva Đilas? Ali, u svakom slučaju nema smisla i potrebe napadati Đilasov DS, jer njima je verovatno dosta i njihovih nevolja. Još im samo falimo mi.

S kakvom politikom LDP izlazi na ove izbore? Koja su to konkretna rešenja u, na primer, ekonomiji i privredi?

Za to pitanje je potrebno odštampati poseban trobroj broj Danasa. Najvažniji pravci su: ubrzati nastavak integracija sa EU. Vratiti Đinđićev Zakon o radu iz 2001, koji je tada dogovoren sa sindikatima. Ja sam Zakon o radu ispregovarao sa sindikatima 2001. Taj zakon je Koštunica zamenio u prvoj sekundi svog mandata, zato što je znao da bez normalnog Zakona o radu Srbija nikada neće ni mrdnuti prema Evropi i normalnom životu. Počelo je dakle rušenjem Zakona o radu, završilo paljenjem Beograda 2008. i sukobom sa svetom. Sistemski rešiti pitanje zdravstvenog i PIO fonda, koji će se ovako srušiti od nemoći da se reši problem koji je sve teži. Ovako možemo da nabrajamo do sutra... To je ujedno naš program, koji se zapravo nikada ne menja: mi znamo šta su poslovi koje Srbija mora da učini da bi se pomerila s mesta na kome je zaglavljena. Do sada smo govorili šta treba da se uradi, pa su se drugi prvo bunili i na kraju uradili. Traljavo i do pola. Sad ćemo mi da radimo i da preuzmemo odgovornost. Potrebna su konkretna dela. Srbija mora brže da se izvlači iz ovog blata. To je naš program: prijavljujemo se za posao koji čeka Srbiju. Posao je ogroman, ljudi je nedovoljno i vreme je da taj posao LDP obavlja.

Suludom logikom protiv LDP

"Suludom logikom, LDP, koji je bio opozicija i Tadiću i Koštunici, posredno i Đilasu, a poslednjih godinu i po i Vučiću, LDP, koji je i jedini u opoziciji i bio, optužuju za blagost prema sadašnjoj vlasti. Skoro sve partije u Srbiji su nas - zbog naših stavova, zbog svojih interesa i sopstvene sujetne reakcije na kritiku - proglašavali zločincima, narkomanima, avanturistima, lopovima, pa čak i tajkunima. I svako od njih je sve to činio uz zdušnu pomoć svojih medijskih kerova. A gotovo svi oni žele samo jedno: da LDP ne dođe u priliku da odlučuje kuda i kako Srbija ide dalje. Znaju da u će, u tom slučaju, mnogi morati da odgovaraju za ovu propast Srbije", kaže Čedomir Jovanović, odgovarajući na pitanje o odnosu LDP prema aktuelnoj vlasti.

S kim će se prvo razgovarati

Možete li da potvrdite reči Željka Ožegovića da će DS biti prva s kojom će LDP razgovarati posle izbora u Beogradu o gradskoj vlasti?

Da. Njihov gradonačelnik je bio poslednji koji je vodio grad na osnovu kakve-takve izborne volje građana i red nalaže da se s Đilasom prvim razgovara. Konkretni razgovori o koaliciji za vođenje grada se, po logici izbornog sistema, vode s onima koji s nama mogu da sastave većinu u gradskom parlamentu. Da li je to Đilasova stranka, odlučiće izbori, a ne mi. Ipak, mi ćemo sa Đilasom prvim razgovarati, kako to red i prošla volja Beograđana nalaže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track