Dačić: Srbija za normalizaciju, a ne za priznanje Kosova

Savet bezbednosti UN

Dačić: Srbija za normalizaciju, a ne za priznanje Kosova

Politika -
Upozoravamo Prištinu da spremnost Srbije za dijalog i kompromis ne tumači kao našu slabost i da to koristi za afirmaciju samoproglašene nezavisnosti, poručio je Dačić

NJUJORK - Srbija je spremna za normalizaciju odnosa i pomirenje u regionu, izjavio je večeras premijer Srbije Ivica Dačić u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) i precizirao da je Srbija spremna za dijalog, čiji je cilj pronalaženje sveobuhvatnog rešenja, ali nije, niti će biti spremna da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Upozoravamo Prištinu da spremnost Srbije za dijalog i kompromis ne tumači kao našu slabost i da to koristi za afirmaciju samoproglašene nezavisnosti, poručio je Dačić na sednici posvećenoj situaciji na Kosovu.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je večeras u Njujorku da će izbori u severnoj Mitrovici biti održani i gradonačlenik izabran, iako ubistvo, odnosno hapšenje kandidata za gradonačelnike doprinose atmosferi straha i nesigurnosti.

Kako je dodao, posle izbora gradonačelnika će se pristupiti formiranju Zajednice srpskih opština, čiji je statut u pripremi.

Podstivši na neophodnost poštovanja slova Briselskog sporazuma i mnogo većeg poverenja jer bez toga ne može postojati zdrav osnov za bilo kakve dogovore, Dačić je upozorio da Priština nije obavila pripremu pravnog okvira za efektivno ostvarivanje nadležnosti buduće ZSO predviđenih Briselskim sporazumom i ne pokazuje političku volju za realizaciju tog dela dogovora.

"Potrebno je da se postigne temeljni dogovor o odgovarajućim dugoročnom predstavljanju srpske zajednice u centralnim prištinskim institucijama, uz jasnu sliku o njihovoj zastupljenosti u organimama, kroz, između ostalog, detaljno regulisanje načina za finansiranje ZSO, njenu komunikaciju sa Prištinom i utvrđivanje modaliteta za sprovođenje centralnih izbora", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ubistvo kandidata za gradonačelnika Dimitrija Janićijevića doprinopsi atmosferi straha i nesigurnosti, što svakako neće pomoći pri stvaranju uslova da Srbi izađu na izbore.

"Ponavlja se upravo ono na šta sam sa ovog mesta uporno upozoravao - izostanak sankcija za počinitelje zločina nad Srbima samo stvara povoljnu klimu za nove zločine koji ne smeju proći nekažnjeno i čije počinitelje očekujemo da uskoro vidimo pred licem pravde."

Dačić se osvrnuo i na hapšenje Olivera Ivanovića, istakavši da Srbija najoštrije protestuje pred SB UN zbog toga i traži njegovo puštanje iz pritvora kao i objašnjenje zašto je uhapšen i zašto baš u momentu pred održavanje izbora za gradonačlenika severne Mitrovice na kojima je on jedan od kandidata.

"Takvi nepromišljeni potezi mogu destabilizovati i onako krhki mir i stabilnost na Kosovu", upozorio je Dačić.

Uz podsećanje da je Beograd pozvao Srbe da učestvuju na lokalnim izborima na KiM, Dačić je rekao da će ih ohrabriti i da izađu na parlamentarne izbore na KiM, ali da se mora prionuti na ukidanje nepravilnosti koje su pratile lokalne izbore.

"U izveštaju nije navedena nijedna od brojnih prepreka na koje su nailazili Srbi u ovom izbornom procesu, čime je mnogima od njih onemogućeno da učestvuju na izborima i slobodno ostvare građanska prava", dodao je.

U tom kontekstu, Dačić je naglasio da je situacija sa biračkim spiskovima posebno složena i da njihovo ažuriranje predstavlja imperativ za sledeće izbore.

Srbija, kako je rekao, očekuje da bude rešen i sledeći problem:

"Tajne optužnice na KiM možda ne postoje, ali postoje svedoci koji naprasno kreću da svedoče 15 godina nakon navodno počinjenih zločina. Ivanović, koji je u pritvoru u Prištini, uhapšen je na osnovu baš takvih svedočenja. Apelacioni sud takođe nije dao objašnjenje zašto je prekoračen zakonski rok za odgovor na njegovu žalbu povodom određivanja pritvora", upozorio je Dačić.

Srbi i pripadnici drugih manjinskih zajednica na KiM još uvek se susreću sa problemima - i dalje je pristuno ograničavanje i onemogućavanje slobode kretanja, ugrožene su bezbednost i slobodna upotreba jezika, pristup insitucijama. ne postoje adekvatni mehanizmi za povraćaj uzrupirane imovine... ne postoje uslovi za održivi opstanak povratnika, upozorio je Dačić.

Kako je rekao, Srbija je nedavno dobila informacije o namerama privremenih institucija samouprave da promene pravni status kombinata "Trepča", čiji je većinski vlasnik Republika Srbija.

"Donošenje novog zakona kojim bi se promenila vlasnička struktura i pravni status kombinata Trepča predstavlja nedvosmisleno još jedan jednostrani potez Prištine koji bi za direktnu posledicu mogao imati i promenu prava i statusa Trepčinih radnika, pripadnika srpske i drugih nealbanskih zajednica na KiM. To je još jedan pokušaj nezakonitog otuđenja imovine Republike Srbije i kršenje osnovnih principa prava vlasništva ", ukazao je.

Dačić je takođe dodao da srpski zvaničnici i dalje pažljivo prate istragu koju je pokrenula specijalna istraživačka grupa Euleksa kako bi se proverile tvrdnje iz izveštaja Dika Martija.

"Isto tako kao što je Srbija učinila sve u postupku rasvetljavanja i procesuiranja svih koj su počinili zločine nad albanskim stanovništvom na KiM, Srbija očekuje da se utvrdi puna istina i kazne svi odgovorni za ovaj ratni zločin počinjen nad Srbima na Kosovu", istakao je Dačić poručujući da Srbija želi trajni mir, a da bi taj mir bio trajan on mora da bude i pravedan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track