SVOBODA EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Za mene su prihvatljivi i Dačić i Tadić

Intervju, poslanik EP i specijalni izvestilac o budućoj vladi

SVOBODA EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Za mene su prihvatljivi i Dačić i Tadić

Politika -
Važno je da je Srbija došla u situaciju da su svi relevantni politički faktori prihvatljivi i EU. Izbori su dobra ideja! Kampanja će biti brza i neće uticati na pregovore Beograda i Prištine

BEOGRAD - Srbija je izabrala Evropu.Hanes Svoboda, specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan, u intervjuu Kuriru kaže da posle izbora očekuje da Srbija odlučno krene u reforme. Iako izbori nisu bili neophodni, sigurno ne utiču na usporavanje evrointegracija Srbije.Kog će, prema vašem mišljenju, SNS uzeti kao svoje partnere u vladi?- To će ipak građani Srbije morati odluče. Međutim, što se mene lično tiče, podržavam svaku stranku socijal-demokratske orijentacije, kakvoj i ja pripadam. Za mene su i gospodin Dačić i Tadić prihvatljivi. Važno je da je Srbija došla u situaciji da su svi relevantni politički faktori prihvatljivi i EU.Da li će izbori pomoći da agresivnije uđemo u reforme koje su nam neophodne?- Mislim da su izbori dobra odluka. Kampanja će biti brza i neće uticati na proces pregovora Beograda i Prištine. Nisu bili neophodni, ali, s druge strane, niko ne može da kaže da nisu bili neopravdani.Poslednji događaji u Bosni uznemirili su ceo region. Koliko to može biti opasno po mir na zapadnom Balkanu?- Situacija jeste opasna. Želim da podsetim političare u Bosni sve tri zajednice da moraju da nađe rešenje. Dobro je da su i vlada Srbije i Hrvatske jasno rekle da podržavaju integritet BiH.Stiče se utisak da je EU zaboravila na Bosnu?- Ne, čini mi se da je Bosna zaboravila na samu sebe. Malo se odmaklo u reformama. Ne želim da kažem da su krivi za to Bošnjaci, Hrvati ili Srbi. Svi podjednako moraju da preuzmu svoj deo odgovornosti. EU je spremna da pomogne, ali Bosna mora da se uredi.Predsednik Dodik, ali i predsednici srpske, kao i hrvatske vlade smatraju da naizgled socijalni protesti imaju političku pozadinu?- Svako nasilje u Bosni mora da se prati s izuzetnom pažnjom. U protestima ne sme biti nasilja.Da li ovakva situacija može biti uvod u promenu Dejtonskog sporazuma?- Za bilo kakvu promenu Dejtonskog sporazuma potrebno je da se s tim saglase sve tri strane. Koliko god neko misli da nije dobar, Dejtonski sporazum je neophodan za očuvanje mira. Niko ne treba da igra na takvu kartu. Promene jesu potrebno, ali sve mora da se reši konsenzusom.Podržali ste inicijativu da premijer Ivica Dačić zajedno s premijerom Kosova Hašimom Tačijem i ledi Ketrin Ešton dobije Nobelovu nagradu za mir.- Ne znam da li će se to i dogoditi, ali dobro je da se o tome govori. Ako kandidatura za Nobelovu nagradu može na bilo koji način da unapredi dijalog, uvek ću se za tako nešto zalagatiDa li ta nagrada može da bude korak ka opštem pomirenju dva naroda?- Političari su uvek ti koji razdvajaju, ali i mire narode. Mržnja koju stvore političari uvek je mnogo veća i izraženija od one među narodima. Nobelova nagrada bi došla u prave ruke jer bi ih terala da idu napred u pregovorima.

IznenađenPOKRENUĆU U EP PITANJE IVANOVIĆEVOG HAPŠENJANa Kosovu je uhapšen Oliver Ivanović zbog navodnih ratnih zločina. Da li ste iznenađeni?- Neprijatno sam iznenađen. Poznajem ga dugi niz godina. Svedok sam da se zalagao za pomirenje dva naroda. Nadam se da će ta situacija biti rešena. U EP ću sigurno pokrenuti to pitanje. Koji su razlozi za hapšenje, ne znam, ali znam da je posvećen pomirenju. U to sam uveren.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track