LICEM U LICE: Bojan Đurić - Dušan Bajatović

Predizborno sučeljavanje

LICEM U LICE: Bojan Đurić - Dušan Bajatović

Politika -
Bojan Đurić (LDP): Mi nećemo izvisiti, tako razmišljaju samo oni koji su u politici kalkulanti i šverceri. Dušan Bajatović (SPS): Siguran sam da će naš izborni rezultat biti mnogo bolji nego što to mnogi očekuju, uključujući i LDP

1. Ovo su, kažu, izbori za drugo mesto i potencijalnog partnera SNS u budućoj vladi. Bojite li se da ćete izvisiti?

Bojan Đurić Liberalno-demokratska partija

- Ovo je stranka s kičmom, i to smo dokazali kad su nas palili, progonili, vređali. Nisu ovi izbori za drugo mesto, nego za pobedu politike LDP. Mi nećemo izvisiti, tako razmišljaju samo oni koji su u politici kalkulanti i šverceri. Gubitnici će biti građani ako poveruju onima koji ih lažu u svakoj kampanji. Zato Srbija danas ima 800.000 nezaposlenih, socijalnu bedu, nasilje na ulicama, užasnu atmosferu u javnosti, ministra prosvete koji ništa ne zna, hiljadu škola bez toaleta...Dušan Bajatović Socijalistička partija Srbije

- Nisu ovo izbori za drugo mesto, već za drugačiju Srbiju. Ovo su izbori za budućnost Srbije. Potrebna nam je socijalna pravda, pravo na normalan rad i dostojanstven život i pravda za sve žrtve tranzicije. Izbori ne treba da budu puka borba za vlast. Ko će biti drugi? Mislim da odgovor na to pitanje treba da daju građani na izborima. Siguran sam da će naš izborni rezultat biti mnogo bolji nego što to mnogi očekuju, uključujući i LDP. Neka se bave sobom, jer pitanje je da li će biti u mogućnosti da uđu u bilo koju vladu ako ne pređu cenzus.


2. SPS i LDP razmenili su teške optužbe. Isključujete li mogućnost saradnje posle izbora?

Bojan Đurić Liberalno-demokratska partija

- Isključujem mogućnost da se i dalje vodi politika koja ubija Srbiju 25 godina, a SPS je u tom periodu na vlasti bio 22. Ne vređamo ih kada kažemo da je politika PUPS, koju podržava SPS, dovela do ivice gladi milion penzionera. To su činjenice. Neću da uzvraćam na Mrkonjićeve priče o tome ko je „fića“, a ko „mercedes“! Ako pričamo o vozilima, više me zanima kako je devedesetih ova zemlja ubijana po ulicama vodenim topovima i tenkovima.

Dušan Bajatović Socijalistička partija Srbije

- U predizbornoj kampanji padaju teške reči, jer je to vid međusobne političke borbe i razmene drugačijih političkih stavova. Ali, s druge strane, posle 2008. i formiranja vlade u kojoj su SPS i LDP zajedno participarile u vlasti u Beogradu, od takve mogućnosti ne treba bežati. Ipak, činjenica je da SPS i LDP imaju potpuno drugačiju ideologiju i gledišta o svim važnim pitanjima. Dok je sveta i veka, mi ćemo se razlikovati.


3. Smatrate li uspehom što je politika SPS i LPD prema Kosovu gotovo jednaka?

Bojan Đurić Liberalno-demokratska partija

- Smatram uspehom što više nema barikada, što zemlja nije na ivici rata, što se Srbi na Kosovu ne tretiraju kao topovsko meso, kao što je bilo devedesetih ili 2008. i 2011. godine. SPS je na kraju pristao na ono što je više bilo nemoguće odlagati. Da su slušali LDP 2007. godine, Srbi na Kosovu imali bi više prava nego danas. Nisu slušali. To je pouka. Slušajte LDP i za druge stvari. Ovako smo izgubili vreme, Srbi na Kosovu godine, neki i život.

Dušan Bajatović Socijalistička partija Srbije

- To tako predstavlja upravo LDP. Istina je na drugoj strani. Mi smo shvatili šta je realnost, a to je da mora da se pregovara. SPS nikad nije i neće prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije. Svaka odluka koja je doneta u interesu je pre svega Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, za razliku od LDP, koji je spreman na priznavanje.

Đurić pita Bajatovića Kajete li se zbog izjave „Jedan je već glavom platio“. (saradnju s Haškim tribunalom, tumačeno kao aluzija na Zorana Đinđića, prim. aut.)Dušan Bajatović- Ta moja stara izjava je izvučena iz konteksta i, slučajno ili namerno, pogrešno shvaćena. Zbog toga sam se javno izvinio porodici pokojnog premijera Zorana Đinđića. Mislim da je krajnje neumesno da se tragedija kao što je ubistvo premijera Đinđića koristi u dnevnopolitičke svrhe i za poene u predizbornoj kampanji, što Liberalno demokratska partija radi godinama.

Bajatović pita Đurića Hoćete li zaboraviti svoju ideologiju, ako pređete cenzus, samo da biste bili deo vladajuće koalicije?Bojan Đurić- Ideologija LDP je jasna - iskren odnos prema ljudima, suprotstavljanje demagogiji koja je zemlju oterala na socijalni kazan... Na tome je napravljen LDP i od toga nikad nećemo odustati. Da smo to hteli, mogli smo da se foliramo godinama. Nismo hteli. Ti koji su imali lažna levičarska uverenja, pa lagali ljude da će ih PUPS nahraniti, a „Srbijagas“ ugrejati, u međuvremenu su propali, pa to i ne pominju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track