Dodik: Republika Srpska stabilna  Đurić: Srbija uz RS
Foto: Dragan Kadić

Predsednik RS: Politički motivisani protesti u Federaciji BiH

Dodik: Republika Srpska stabilna Đurić: Srbija uz RS

Politika -
Dodik je rekao da su se protesti prethodnih dana dešavali u Federaciji BiH, a da je u Republici Srpskoj bilo minimalnih okupljanja koja su organizovala bošnjačka udruženja ili nevladine organizacije

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska stabilna i da je ono što se danas dešava u Federaciji Bosni i Hercegovini "apsolutno politički motivisano", dok je član Predsedništva SNS Marko Đurić rekao da će Srbija uvek stajati uz Republiku Srpsku čineći sve da interesi njenih građana budu zaštićeni.

Dodik je rekao da su se protesti prethodnih dana dešavali u Federaciji BiH, a da je u Republici Srpskoj bilo minimalnih okupljanja koja su organizovala bošnjačka udruženja ili nevladine organizacije.

"Protesti su u početku imali socijalni razlog, ali brzo su se pretvorili u vidno politički razlog... Navodni demonstranti su kroz traženja u različitim zahtevima isključivo tražili politička rešenja, kao što su jedan predsednik u BiH, ukidanje kantona i entiteta i to je stara patetika koju možemo da čujemo kod Bošnjaka", rekao je Dodik.

On je rekao i da niko ne spori da ima ekonomskih problema u Republici Srpskoj, ali i ponovio da se socijalni protesti nisu u njoj održavali.

"Imamo potpuno prosvećeno i osvećeno poltičko rukovodstvo koje ne dozvoljava nikakve pritiske i ustupke bez obzira sa koje strane dolaze. Ono što se danas dešava u BiH je apsolutno politički motivisano sa ciljem da, u najmanju ruku, dođe do prenosa tih nemira kod Srba i Hrvata, da se pokaže da političke elite ne valjaju ništa, a onda bi se išlo na moduliranje novog političkog sistema", tvrdi Dodik.

On tvrdi da stranci "pokušavaju da pokažu da se cela Bosna digla i da nema razlika između Srba, Hrvata i Bošnjaka".

Dodik je ocenio i da je BiH "neodrživa zabluda međunarodne zajednice" i da su za BiH kakva danas postoji "najmanje Bošnjaci, pa je zato i ruše".

"Ovo je bilo upereno protiv rušenja institucija sistema. Izgorela je zgrada Predsedništva i drugi objekti koji nemaju veze sa kantonalnim vlastima koje su sprovodil privatizaciju u Federaciji", smatra Dodik.

On je naveo i da su stranci nametnuli određene zakone, a da nijedan od njih "nije ništa dobro doneo", kao i da stranci žele predsednika republike "koji bi se smejao i potpisavao prenose nadležnosti na nivo BiH zbog daleke srećne budućnosti u EU".

"Naša putanja ka EU treba da bude, ali ne po svaku cenu i ako je put kao EU smanjenje ovlašćenja za Republiku Srpsku onda vam hvala za EU, ostaćemo ovde, braniti svoju autonomiji i graditi institucije", rekao je Dodik i dodao da Srpska nema razloga za brigu da može da bude ugrožena.

On je ocenio i da je BiH "nesrećna zemlja" koja treba da se raziđe na tri države koje bi mogle da žive u miru i da svako odgovora za svoj prostor, kao i da ne želi da učestvuje "u promašenom projektu koji se zove BiH".

Član Predsedništva SNS Marko Đurić rekao je da će Srbija uvek stajati uz Republiku Srpsku i da naša zemlja potpuno razume ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi srpski narod preko Drine.

"Srbija je danas u mnogo boljoj međunarodnoj poziciji nego pre godinu i po dana i nastaviće da sav svoj kreditbilitet i uticaj, stečen teškim i marljivim radom, upotrebljava da interesi našeg naroda u Republici Srpskoj budu zaštićeni", podvukao je Đurić.

Potpredsednik LDP Bojan Đurić rekao je da je za region dosta ozbiljan problem ako se ne shvati da su suštinski razlozi nezadovoljstva naroda mnogo dublji.

On je podsetio da u Srbiji već dva, tri dana protestuju na putu radnici "Jumka", i dodao da veruje da ljudi koji protestuju u Tuzli ili bilo gde u BiH, imaju istu vrstu problema.

"Srbija mora da se ponaša ozbiljno, ima obaveze prema BiH i Republici Srpskoj i najvažnije da taj proces ne bude sveden samo na to pitanje", rekao je Đurić.

Potpredsednik DS S Slobodan Samardžić naveo je da se protesti dešavaju u Federaciji, a ne u Republici Srpskoj, koja ima "sređeno stanje, mir i privredno delovanje i razvoj koji ne izaziva konflikte".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track