RANI RADOVI: Živković slavio sa Đinđićevim ubicama!
Foto: Kurir štampano

Zoki Bunda se veselio sa „crvenim beretkama“

RANI RADOVI: Živković slavio sa Đinđićevim ubicama!

Politika -
Osvanule fotografije Đilasovog kandidata za premijera kako se malo pre ubistva Đinđića sa uzdignuta tri prsta zabavlja s pripadnicima JSO

BEOGRAD - Ni brige, ni pameti.Na sajtu JSO postavljene su fotografije na kojima se vidi kako se Zoran Živković, nekadašnji premijer i savezni ministar unutrašnjih poslova, samo godinu i dva meseca pre nego što je ubijen premijer Zoran Đinđić urnebesno provodio na proslavi koju su organizovale „crvene beretke“. Živković, koji je tada bio na čelu saveznog MUP, zajedno sa delegacijom najviših zvaničnika saveznog i republičkog MUP, prisustvovao je koncertu Bajage i instruktora. Svečanost je organizovana povodom proslave Dana MUP Srbije i RDB, u Kuli 24. januara 2002. januara.DrugariSamo dva meseca ranije, u novembru 2001. godine došlo je do oružane pobune „crvenih beretki“, kada su pripadnici te jedinice najpre blokirali auto-put za Vrbas, a zatim i beogradsku ulicu kod Sava centra. Taj događaj je kasnije, prema navodima Tužilaštva, ocenjen kao uvertira za ubistvo premijera Đinđića. I, zaista, četrnaest meseci od proslave u Kuli, 12. marta 2003. godine, pripadnici te iste jedinice - bivši pukovnik Državne bezbednosti i komandant JSO Milorad Ulemek Legija i bivši potpukovnik DB Zvezdan Jovanović izvršili su atentat na predsednika Vlade Srbije dr Zorana Đinđića. Da podsetimo, nakon Đinđićevog ubistva na mesto premijera izabran je Zoran Živković.Krajem januara 2002. godine su se, pak, Đinđićevi najbliži saradnici na čelu sa Živkovićem provodili na koncertu, u centru Kule, gde su Bajaga i instruktori održali koncert, koji je obezbeđivao veliki broj policajaca i pripadnika „crvenih beretki“ u civilu.OduševljenjeFotografije koje svedoče o ovom događaju postavljene su na sajt JSO četiri godine kasnije, u junu 2006. godine, pošto do tada ova jedinica nije ni imala sajt. Na njima se može videti tadašnji savezni ministar Živković koji oduševljeno aplaudira, smeje se i podiže u znak pozdrava tri prsta. Na koncertu, kojem je prisustvovalo oko 2.000 građana, osim Živkovića bio je i Dušan Mihajlović, a sa slika je jasno da su se obojica odlično provodili.Juče nismo uspeli da dobijemo komentar Zorana Živkovića na ovu temu jer se nije javljao na poznati broj. Takođe, i Mihajlović nam nije odgovarao.

Pitanja za Zorana Živkovića1 Kako komentarišete to što ste dva meseca posle pobune JSO bili na Bajaginom koncertu u Kuli, koji su organizovale „crvene beretke“?2 Na čiji poziv ste tamo otišli?3 Kako ste tad kao savezni ministar unutrašnjih poslova mogli da odete na koncert u organizaciji JSO, čija je pobuna bila uvertira za ubistvo premijera Zorana Đinđića, kako je ocenilo tužilaštvo?4 Zašto ste otišli na taj koncert ako ste imali, kako ste posle izjavljivali, plan za hapšenje Legije i „crvenih beretki“?

Saveznici... Dušan Mihajlović i Zoran Živković
Saveznici... Dušan Mihajlović i Zoran Živković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track