MRAČNA PROŠLOST: Ovako se Čeda veseli sa ubicama Đinđića!
Foto: Kurir štampano

Rani radovi, II deo: Lider LDP takođe bio na slavlju u Kuli

MRAČNA PROŠLOST: Ovako se Čeda veseli sa ubicama Đinđića!

Politika -
Vatreni fan: Lider LDP i nekadašnji šef poslaničkog kluba DOS uživao na Bajaginom koncertu koji su organizovale „crvene beretke“ pre ubistva Zorana Đinđića

BEOGRAD - Drugari.Čedomir Jovanović, predsednik LDP i nekadašnji šef poslaničke grupe DOS u republičkom parlamentu, provodio se na proslavi koju je organizovao JSO samo dva meseca nakon pobune „crvenih beretki“.O tome svedoče fotografije s koncerta Bajage i Instruktora, organizovanog povodom završne proslave Dana MUP Srbije i Resora državne bezbednosti 24. januara 2002. godine. Fotografije su objavljene na sajtu Jedinice za specijalne operacije. Veselo društvoNa njima se vidi da su na Bajaginom koncertu u društvu s Jovanovićem bili i Zoran Živković, tadašnji savezni ministar unutrašnjih poslova, kao i Živkovićev kolega s republičkog nivoa - Dušan Mihajlović.Ono što u svemu tome zapanjuje jeste to što oružana pobuna JSO - do koje je došlo samo dva meseca ranije, u novembru 2001. godine - nije sprečila Jovanovića da prisustvuju tom koncertu, pogotovo ako se ima u vidu da je i sam lider LDP više puta ocenio da je pobuna „crvenih beretki“ imala za cilj destabilizaciju države i vlade, čija je direktna posledica ubistvo premijera.Poznato je da je atentat na Đinđića izvršen samo godinu i po nakon pobune „crvenih beretki“. Za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora pravosnažno su osuđeni bivši komandant JSO i pukovnik DB Milorad Ulemek Legija i potpukovnik DB Zvezdan Jovanović. Ulemek je osuđen zbog organizacije ubistva premijera Đinđića, a kao neposredni izvršilac ubistva osuđen je bivši zamenik komandanta JSP Zvezdan Jovanović.Nezgodna pitanjaU martu 2012. Tužilaštvo za organizovani kriminal je ponovo podiglo optužnicu protiv Legije, Zvezdana Jovanovića i još šestorice bivših pripadnika JSO zbog oružane pobune u novembru 2001. Prilikom svedočenja Čedomira Jovanovića, koji se u tom procesu pojavio kao svedok, došlo je (ne prvi put) do verbalnog sukoba između njega i optuženog Zvezdana Jovanovića. Nakon kraćeg dijaloga, Čedomir Jovanović je na nezgodno pitanje prezimenjaku odgovorio da je on ubica njegovog prijatelja, na šta je Zvezdan Jovanović burno reagovao.Podrška vojske- Videćemo još da li je Zvezdan Jovanović ubio Đinđića ili vi i vaš prijatelj Dušan Spasojević - rekao je Zvezdan Jovanović.Čedomir Jovanović je pak tvrdio da je JSO za oružanu pobunu imao prećutnu podršku vojnih formacija, predsednika SRJ Vojislava Koštunice, kao i kontakte sa „zemunskim klanom“.

Pitanja na koja Jovanović nije hteo da odgovori

1 Kako komentarišete činjenicu da ste samo dva meseca nakon oružane pobune JSO bili na koncertu Bajage u organizaciji „crvenih beretki“?2 Na čiji poziv ste tamo otišli?3 Kako ste kao šef poslaničke grupe DOS mogli da odete na taj koncert u organizaciji JSO kad ste i sami više puta izjavili da je oružana pobuna bila organizovana kako bi se destabilizovala vlada, a što je za direktnu posledicu imalo ubistvo Zorana Đinđića?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track