Pročitajte šta stranke nude penzionerima

Forum: Šta sve partije nude najstarijima

Pročitajte šta stranke nude penzionerima

Politika -
Iako se neki zalažu da se najstariji šalju na oporavak u banju, većina političkih aktera saglasna je s tim da je Srbiji neophodna promena penzionog sistema

BEOGRAD - S reči na dela.U predizbornoj kampanji stranke se utrkuju u davanju (ne)realnih obećanja kako bi ubedili glasače da podrže baš njihovu opciju na predstojećim izborima 16. marta. Kurir je zato rešio da otvori ozbiljnu debatu sa ciljem da predstavnici relevantnih partija odgovore šta su njihove konkretne mere u rešavanju problema koji najviše pogađaju sve slojeve građana - od životnog standarda, zapošljavanja, do političkih pitanja.Forum u kojem učestvuju predstavnici osam političkih stranaka otvorili smo pitanjem šta vaša partija konkretno nudi penzionerima? Ako im je verovati, naši najstariji građani mogu koliko-toliko da budu spokojni pošto svi obećavaju sigurnost i redovnu isplatu penzija. Iako se neki zalažu da se penzionerima dele paketi i da se šalju na oporavak u banju, većina političkih aktera je, međutim, saglasna da se radi o izuzetno važnoj temi i da se konačno mora prestati s demagogijom, odnosno da je Srbiji neophodna reforma penzionog sistema. Neće, kažu, biti šok-terapija - red će se uvoditi postepeno i ne sme biti nauštrb stečenih prava penzionera.

Samo najveća stranka može da garantuje pristojan i normalan život penzionerima
Samo najveća stranka može da garantuje pristojan i normalan život penzionerima

Zorana Mihajlović, SNS PENZIONERIMA NUDIMO SIGURNOSTPenzionerima nudimo sigurnost ne samo isplate penzija već politike penzionog i invalidskog osiguranja. Samo najveća stranka koja kreira politiku može da garantuje pristojan i normalan život penzionera. U prethodnom periodu imali smo, s jedne strane, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, čiji se rezultati ne vide, a s druge pojedince bliske prethodnom ministru privrede koji su u javnosti iznosili ideje o kojima Vlada nikad nije raspravljala, a tiču se modela penzijske reforme i primanja sadašnjih ili budućih penzionera. I neaktivnost i predlozi koji nemaju utemeljenje u politici Vlade unosili su nesigurnost i neizvesnost kod penzionera, stvarajući utisak da postoje nekakvi tajni predlozi i planovi za penzijsku reformu. Verujem, međutim, da su penzioneri prepoznali u SNS snagu koja ono što obeća može i da ispuni i koja će se prema ovoj važnoj temi odnositi mnogo odgovornije. Penzijska reforma je jedna od najozbiljnijih i njen cilj nipošto nije da se prava stečena radom umanje, već da obezbedimo da penzije budu sigurne, a ceo sistem penzijskog osiguranja stabilan i održiv.

Uz politiku štednje penzije će realno opadati
Uz politiku štednje penzije će realno opadati

Suzana Grubješić, URSNE SMEMO ŠTEDETI NA PENZIJAMAUmesto stezanja kaiša i neselektivne štednje, moraju da se vrate podsticaji i investicije u razvoj, kako bi se mladi zaposlili i na taj način i penzije bile veće. Uz politiku štednje penzije će realno opadati. Samo nova radna mesta garantuju veće penzije. Ne sme se štedeti na penzijama, već država treba da se razduži i uštedi na troškovima kamata. Za siromašne penzionere država mora da obezbedi i lekove i banjsko lečenje. Treba potpuno reformisati Fond PIO jer postojeći ne služi penzionerima, već samo pojedincima iz jedne partije koja je lažni zaštitnik siromašnih penzionera, čiji funkcioneri primaju i plate i penzije, sebi dodeljuju stanove i bogate se na račun onih čije interese zastupaju.

Rast rashoda za otplatu kamata i javnog duga ugrožava redovnost isplate
Rast rashoda za otplatu kamata i javnog duga ugrožava redovnost isplate

Goran Radosavljević, NDSZAUSTAVIĆEMO PAD STANDARDAKoalicija koju predvodi NDS se pre svega zalaže za sigurnost isplata penzija i zaustavljanje daljeg pada standarda penzionera. Prošle godine, prvi put od 2001, penzije su bile manje u odnosu na 2013, što je dovelo do pada standarda i kupovne moći penzionera. Istovremeno, veoma veliki rast rashoda za otplatu kamata i javnog duga ozbiljno ugrožava redovnost isplate penzija. Reforma sistema penzijskog osiguranja treba da ide u pravcu zaštite stečenih prava penzionera, a ne njihovog smanjenja. Visok budžetski deficit treba pre svega da se pokrije kroz bolju naplatu poreza, borbu protiv sive ekonomije, povećanjem investicija i zaposlenosti.

 Nudimo i to da se nastavi pomoć u vidu oporavka penzionera u banjama
Nudimo i to da se nastavi pomoć u vidu oporavka penzionera u banjama

Momo Čolaković, PUPSSIGURNE I REDOVNE PENZIJEAko dobijemo poverenje građana i budemo deo vladajuće većine, penzioneri će imati sigurne penzije i dobijaće ih na vreme, kao i dosad. To znači nastavak politike usklađivanje penzija sa zakonom dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, sa zaradama u javnom sektoru i rastom bruto domaćeg proizvoda. Potom nastavak isplate takozvane 13. penzije, kao poseban vid pomoći najugroženijim penzionerima - odnosno svako ko ima manje od 15.000 dinara tromesečno dobija po 4.000 dinara, što je 16.000 dinara, a za nekog to su plus dve penzije, poput poljoprivrednih penzionera čija je penzija oko 8.000 dinara, a njih ima oko 230.000. Tu je i socijalna politika koja podrazumeva dodatnu pomoć u vidu raznih paketa, besplatnog prevoza... Nudimo i to da se nastavi pomoć u vidu oporavka penzionera u banjama. Preko Fonda PIO godišnje ode 10.000-12.000 penzionera u banje. Pored Fonda PIO, penzionere u banje šalju i lokalne samouprave u kojima je PUPS na vlasti.

Onima s najmanjim penzijama omogućićemo pravo na socijalnu pomoć
Onima s najmanjim penzijama omogućićemo pravo na socijalnu pomoć

Dijana Vukomanović, SPSPENZIJA NE SME BITI MILOSTINJAZa SPS penzija ne može da bude milostinja, već radom zasluženo pravo. Zahvaljujući našoj partiji i PUPS po prvi put je u novom zakonu o penzijama zagarantovano da rast penzija prati rast plata. Zalažemo se da prosečna penzija ne sme da bude manja od 60 odsto od prosečne zarade u Srbiji. Svi penzioneri s minimalnim penzijama, ispod 15.000 dinara, trebalo bi da dobiju jednokratnu pomoć u godišnjim ratama, a najugroženijima da bude isplaćena i 13. rata. Omogući ćemo sprovođenje programa 65 Plus, koji smo pokrenuli u Beogradu u svim gradovima u Srbiji i većim selima, koji će svim starijima od 65 godina omogućiti besplatno korišćenje biblioteka, računara, rekreativnih programa. Pokrenućemo programe uključivanja poljoprivrednika u penzijsko osiguranje kako bismo izbegli da minimalna penzija poljoprivrednika bude i dvostruko niža od onih koji žive u gradu. Poljoprivrednicima s minimalnim penzijama, kao i onima koji ih nemaju, omogućićemo pravo na socijalnu pomoć, ukinućemo zahtev da se seljaci odriču imovine, zemlje i nekretnina radi ostvarenja socijalne pomoći.

Penzionera se svi manje-više sete pred izbore
Penzionera se svi manje-više sete pred izbore

Rasim Ljajić, SDPSOBEZBEDIĆEMO REDOVNU ISPLATUPre svega penzionera se svi manje-više sete pred izbore. Za nas je to pitanje od prvorazrednog značaja jer se radi o ogromnoj populaciji, a i dobar deo budžeta ide na isplatu penzija. Mi nudimo reformu penzionog sistema koja će biti pravno utemeljena, socijalno opravdana i ekonomski održiva. Ta reforma mora da zadovolji dva elementa - da bude postepena i da nema šok-terapija, i drugo - ne sme biti nauštrb stečenih prava penzionera. Praktično, mi ćemo obezbediti redovnu isplatu penzija, a uz proces zapošljavanja i jačanje privredne aktivnosti možemo govoriti i o značajnijoj stabilizaciji penzionog sistema.

Bez ideje kako bi rešili probleme najstarijih građana
Bez ideje kako bi rešili probleme najstarijih građana

Dragan Đilas, dsBAŠ GA BRIGA ZA PENZIONEREIz Demokratske stranke nisu hteli da odgovore na pitanje, izgleda nemaju šta da kažu na ovu temu.

 Penzioni sistem održiv je samo ako se promeni odnos zaposlenih i penzionera
Penzioni sistem održiv je samo ako se promeni odnos zaposlenih i penzionera

Slobodan Lalović, DSSPROMENITI DEMOGRAFSKU SLIKUDugoročno, penzioni sistem može biti održiv samo ako se promeni odnos zaposlenih i penzionera u korist zaposlenih. To zahteva bitno popravljanje kreditnog rejtinga zemlje koji je u periodu 2008-2014. znatno snižen. Njegovo podizanje vodi rastu investiranja, a ono rastu zapošljavanja. Sve drugo su prazne priče. I drugo strateško delovanje treba da bude u pravcu promene demografske slike u Srbiji kako bi se zaustavio proces starenja stanovništva. U vezi s tim je u proleće 2007. sačinjena strategija sa ciljem promene stanja u toj oblasti, ali se kasnije vlade nisu time bavile izuzev u propagandne svrhe. Neposredno je moguće i potrebno promeniti način obračuna prilikom odlaska u penziju kako bi početna penzija zavisila isključivo od nivoa ostvarenih zarada. Na taj način bi se povećala početna penzija. Penzioni sistem je pitanje od najvećeg ekonomskog, socijalnog i državnog značaja i valjalo bi se opet njim baviti ozbiljno, a ne na način i u duhu dnevne politike koja ne vidi dalje od narednih izbora, a često i mnogo kraće od toga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track