Vulin: Kosovski izbori mogu da uspore formiranje Zajednice
Foto: Tanjug

Ministar u Štrpcu

Vulin: Kosovski izbori mogu da uspore formiranje Zajednice

Politika -
Insistiraćemo kod EU da politička pitanja, bez obzira da li su ona iz ove ili one partije, ni na koji način ne smeju da utiču na formiranje Zajednice srpskih opština, jer položaj Srba na Kosovu nije partijsko pitanje, to je civilizacijsko pitanje, naveo je Aleksandar Vulin

ŠTRPCE - Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas u Štrpcu da bi najavljeni izbori za kosovski parlament mogli da uspore formiranje Zajednice srpskih opština.

Vulin je u izjavi novinarima kazao da se boji da će najavljeni izbori na KiM negativno uticati na brzinu formiranja Zajednice srpskih opština, od nepostojanja parlamenta u Prištini do pokušaja političkih partija da ne dozvole formiranje Zajednice u punom obimu kako je dogovoreno u Briselu.

“Bićemo uporni, daćemo sve od sebe da se Zajednica formira što pre i insistiraćemo kod EU da politička pitanja, bez obzira da li su ona iz ove ili one partije, ni na koji način ne smeju da utiču na formiranje Zajednice srpskih opština, jer položaj Srba na Kosovu nije partijsko pitanje, to je civilizacijsko pitanje”, rekao je Vulin.

Ministar je naglasio da će Zajednica srpskih opština biti definisana određenim zakonima i da Priština i Beograd moraju da prepoznaju Zajednicu kao važan element, kao nešto što će imati svoj budžet, organe, strukturu i na taj način obezbediti punoću života Srbima na Kosovu i Metohiji.

“ZSO prema Briselskom sporazumu ima izvršna ovlašćenja kada su u pitanju zdravstvo, školstvo, urbano planiranje i ekonomski razvoj. Država Srbija to mora da prepozna, to moraju da prepoznaju i privremene institucije samouprave u Prištini, to mora da prepozna i EU”, istakao je Vulin.

"Dakle moraju da se donesu određeni zakoni i zato govorimo o mojoj iskrenoj zabrinutosti zbog skorih i najavljenih izbora na Kosovu i Metohiji, da parlament u Prištini, kako se najavljuje, neće biti u stanju da donese takve zakone, a to najviše otežava život Srbima na Kosovu i Metohiji", dodao je on.

Vulin je kazao da Srbija želi i hoće da Zajednica što pre profunkcioniše, podsećajući da su školstvo, zdravstvo, lokalna samouprava, stvari koje će Zajednica srpskih opština moći na sebe da prihvati.

"Nama je u interesu da Zajednica srpskih opština što pre bude formirana, nadam se da najavljeni izbori na Kosovu i Metohiji neće pomeriti konačno konstituisanje", zaključio je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track