LICEM U LICE: Ranka Savić - Zoran Babić
Foto: Kurir štampano

Predizborni duel

LICEM U LICE: Ranka Savić - Zoran Babić

Politika -
Ranka Savić (ASNS): Posle drastičnog pada prosečne januarske zarade na 37.966 dinara sa 50.820, nisu više dovoljne ni dve plate za puko preživljavanje. Zoran Babić (SNS): Donošenje sistemskih zakona kao što su zakon o privatizaciji, o stečaju, o planiranju i izgradnji otvoriće vrata novom „Etihadu“, „Mercedesu“, „Bošu“...

Kako podići životni standard ljudi?Ranka Savić, predsednica ASNS• Isključivo novim zapošljavanjem. Pošto stranih investicija u poslednje vreme gotovo da nema, urgentno treba smanjiti porez poslodavcima i prekinuti diskriminaciju prema domaćim preduzećima. To znači da im treba omogućiti iste uslove i podsticaje kao i stranim ulagačima.Zoran Babić, član GO SNS• Većom zaposlenošću, većim brojem investicija i snažnom reformom našeg društva. Borba protiv korupcije i više zakona, kao što je zakon o javnim nabavkama, koji je za prvih devet meseci primene uštedeo 220 miliona evra značiće više novca i bolji standard građana, a ne tajkuna.Šta treba uraditi s preduzećima u restrukturiranju?Ranka Savić, predsednica ASNS• Naš sindikat ima program koji predviđa uvođenje radničkog akcionarstva u onim preduzećima koja ne mogu da pronađu strateškog partnera. Ovaj model pokazao se kao uspešan u EU, gde su 17 miliona radnika ujedno i suvlasnici svojih preduzeća. Vlada, sa svoje strane, treba da ih oslobodi dugova prema fondovima koji bi bili pretvoreni u državne akcije. Zoran Babić, član GO SNS• Neophodno je pronaći ozbiljnog strateškog partnera, ali je neophodno promeniti i pristup poslu da samo posvećenim radom možemo graditi budućnost, a ne subvencijama. Donošenje sistemskih zakona kao što su zakon o privatizaciji, o stečaju, o planiranju i izgradnji otvoriće vrata novom „Etihadu“, „Mercedesu“, „Bošu“...Koliko je potrebno četvoročlanoj porodici da preživi? Da li znate koliko košta kilogram junetine?Ranka Savić, predsednica ASNS• Posle drastičnog pada prosečne januarske zarade na 37.966 dinara sa 50.820, nisu više dovoljne ni dve plate za puko preživljavanje. Još gore je to što je sve manje porodica u kojima bar dva člana redovno primaju platu, a sve više onih u kojima ne zarađuje niko. Inače, košta 700 dinara.Zoran Babić, član GO SNS• Za četvoročlanu porodicu, da bi imala pristojan život, neophodno je da oba roditelja rade, a da se deca školuju! Smatram da su dve prosečne plate ili 90.000 do 100.000 dinara mesečno dovoljni za pristojan život, ali ne i opušten život četvoročlane porodice. Kilogram junetine košta oko 700 dinara.

RANKA SAVIĆ PITA ZORANA BABIĆADa li će poslanička grupa SNS podržati novi Zakon o radu čak i ako on umanjuje prava radnika?• Da je SNS želeo da podrži takav zakon, podržali bismo Sašu Radulovića! Za SNS biće prihvatljiv Zakon o radu, koji je produkt širokog društvenog konsenzusa. Novi zakon o radu obezbediće lakše zapošljavanje mladih na kraju školovanja, ali i stotinama hiljada ljudi u Srbiji koje je bahata vlast DS ostavila bez posla.

ZORAN BABIĆ PITA RANKU SAVIĆGde je granica između političara i sindikalnog vođe? Kad ste narodni poslanik, a kad sindikalac?• Ja sam uvek sindikalac, i kao poslanik i kao predsednik sindikata. Da je ova vlast, kao i prethodne, poštovala Zakon o radu i utvrdila reprezentativnost sindikata, organizovala socijalni dijalog i bila bih samo sindikalac. Pošto to nije tako, moram da uđem u parlament i da se za to izborim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track