NIKOLIĆ U TUNISU: Dočekan uz najviše državne počasti
Foto: Tanjug

Prva poseta još od vremena Tita

NIKOLIĆ U TUNISU: Dočekan uz najviše državne počasti

Politika -
Monsef Mazurki dočekao je predsednika Srbije na aerodromu, a potom su nastavili razgovore u Palati Kartaže u prisustvu delegacija dveju država

TUNIS - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas na početku posete Tunisu sa predsednikom te zemlje Monsefom Marzukijem.

Mazurki je dočekao Nikolića na aerodromu uz najviše državne počasti. Oni su potom nastavili razgovore u Palati Kartaže u prisustvu delegacija dve države. U delegaciji Srbije su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar kulture Ivan Tasovac i savetnik predsednika Marko Đurić.

Nakon sastanka uslediće potipisivanje niza bilateralnih sporazuma: sporazuma o trgovinskoj i ekonomskoj razmeni, sporazuma o drumskom prevozu i tranzitu ljudi i robe, programa saradnje u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta za 2014-2016. Predsednici će se na kraju obratiti medijima.

Nikolić će se tokom dana sastati i sa predsednikom Skupštine Mustafom Ben Džafarom, kao i sa ministrom kulture.Drugog dana posete Nikolić će položiti vence na spomenik Sedžumi, zatim odlazi u Bizertu gde će obići Srpsko vojničko groblje i položiti vence i postaviti tablu zahvalnosti narodu Tunisa i bolnici "Sion".

Odatle odlazi u Menzel Kurgibi gde će položiti venac na Mauzolej francuskim i srpskim vojnicima.Poseta se nastavlja sastankom Nikolića sa premijerom Tunisa Mehdijem Džomom. Nikolić će na kraju otvoriti izložbu "Srbi u Severnoj Africi od 1915-1919". Takođe, posadiće maslinovo drvo prijateljstva.

Radi se o prvoj poseti srpskog predsednika Tunisu, ali i istorijskoj, jer će označiti kraj perioda u kojem je zabeleženo odsustvo političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, uprkos odličnim političkim odnosima u kojima nema otvorenih pitanja.

Činjenica da je poslednji put u poseti Tunisu bio predsednik nekadašnje SFRJ Josip Broz Tito još davne 1961. godine, daje dodatnu političku težinu poseti i demonstrira spremnost da se prijateljskim Tunisom otvori nova stranica u međusobnim odnosima u svakom pogledu.

Posle dužeg vremena u susretima sa najvišim tuniskim zvaničnicima razgovaraće se o bilaeralnim temama, a biće razmenjena gledišta o aktuelnim regionalnim pitanjima, kao i o saradnji na multilateralnom planu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track