TADIĆ: Odbijam odgovornost za izvršnu vlast pre 2008. godine!
Foto: Zorana Jevtić

Izbori 2014

TADIĆ: Odbijam odgovornost za izvršnu vlast pre 2008. godine!

Politika -
Mi dolazimo u novo vreme. Imam iskustvo vlastitih grešaka, ali i vlastitih uspešnih poteza, naveo je lider NDS

BEOGRAD - Odbijam odgovornost za izvršnu vlast koju nisam imao do 2008. godine, ali prihvatam odgovornost za sve greške posle toga, izjavio je lider NDS Boris Tadić, koji veruje da iskustvom može da doprinese boljem životu građana posle izbora i ističe da ubuduće saradnja nije moguća jedino sa SPS.

Tadić, koji je bio predsednik Srbije od 2004. do 2012, dok je njegova tadašnja DS imala većinu od 2008. godine, navodi da četiri godine izvršne vlasti nisu dovoljne da se reši loše upravljanje zemljom.

"Mi dolazimo u novo vreme. Imam iskustvo vlastitih grešaka, ali i vlastitih uspešnih poteza", naglasio je Tadić, koji nije siguran da drugi učesnici u političkom procesu imaju takvu vrstu iskustva.

"Moja obaveza je da ga podelim sa građanima Srbije na ovim izborima", objasnio je Tadić i izrazio verovanje da može da doprinese njihovom boljem životu.

Govoreći o kreditu iz Ujedinenih Arapskih Emirata od milijardu dolara, Tadić je istakao da priča od 10 godina grejs perioda i kamatnoj stopi od dva odsto deluje jako povoljno, ali bilo bi korisno ako bi se tim novcem zamenili skupi krediti, rekao je Tadić.

On se zalaže za nastavak subvencija domaćim i stranim investitorima, ali ne bez kriterijuma i liste prioriteta.Moramo da dajemo subvencije, ali i da ih inoviramo za mlade i nezaposlene, objasnio je Tadić i najavio da će NDS insistirati da se za hiljadu mladih koji završe škole obezbedi volontiranje, kako bi se pripremili za buduća radna mesta. Kao što smo rešili dileme gde idemo - idemo u EU, kako rešavamo probleme Kosova i Metohije, unutrašnjih sukoba, saradnje sa Hagom, oko kojih je postignut dogovor, sada nam je, prema rečima Tadića, potreban konsenzus kako razvijamo ekonomiju i kroz obrazovanje stvaramo šanse za budućnost.

"Nemoguće je voditi dobru kosovsku politiku bez jake ekonomije, niti imati uspešnu borbu protiv korupcije i dobru vladavinu prava u društvu koje je siromašno kao naše", naveo je Tadić.

Kao buduće partnere, Tadić vidi sve one koji prihvataju praktične stvari o kojima govori, iskažu spremnost da se nastave evropske integracije, rešavaju regionalni konflikti i postigne dogovor kako razvijati zemlju.

"Ne možemo da napravimo dogovor sa onima koji pokažu da ne razumeju taj problem i ne možemo da napravimo dogovor sa onima koji nemaju kadrove i ljudske potencijale da makar kako doprinesu ovom poslu. Jedini koje vidim kao nemoguće partnere u ovom poslu su oni koji su završili svoju misiju, a to je SPS", naglasio je Tadić.

Prema oceni Tadića, SPS je završila svoju misiju potpisivanjem Briselskog sporazuma i prihvatanjem evropskog puta za Srbiju. Kadrovski potencijal te stranke, smatra Tadić, nije dovoljan da bi učestvovali u procesu modernizacije Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track