Najnovije vesti

Kacin: Očekujem da budu otkriveni naručioci atentata na Đinđića, i BiH mora da sarađuje
Foto: Marina Lopičić

11 godina od atentata na Zorana Đinđića

Kacin: Očekujem da budu otkriveni naručioci atentata na Đinđića, i BiH mora da sarađuje

Politika
Očekujem da se to desi. Ja misli da to nije moguće izbeći. Mislim da je i političkim opcijama u Srbiji jasno da je to nemoguće i da zato postoji volja da se to desi, kaže izvestilac Evropskog parlamenta

SARAJEVO - Izvestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin izjavio je uoči 11 godišnjice atentata na srpskog premijera Zorana Đinđića, koja će biti obeležena 12. marta, kako očekuje da će biti otkriveni nalogodavci ovog zločina koji zasad nisu odgovarali.

"Očekujem da se to desi. Ja misli da to nije moguće izbeći. Mislim da je i političkim opcijama u Srbiji jasno da je to nemoguće i da zato postoji volja da se to desi", kaže Kacin.

Na pitanje kako komentariše navode da je atentat na Đinđića "regionalna priča'' i šta bi otkrivanje pozadine atentata zapravo moglo da otkrije, budući da je u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije ranije otkrivena umešanost samog vrha Državne bezbednosti Srbije, Kacin je rekao:

"Ono što sam ja poručio jeste da treba u traženju pozadine ostvariti i punu saradnju između organa pravosuđa susednih država i Srbije. Uključujući i Bosnu i Hercegovinu", naglasio je.

Ne želi da govori o tome hoće li pozadinu slučaja Đinđić istraživati nadležno tužilaštvo u Srbiji ili će biti formirana posebna istražna komisija ili parlamentarna komisija, naglasivši da je to "stvar njihove nadležnosti", ali da veruje da rezultata istrage mora biti.

Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu, a ubijen je u atentatu koji su 12. marta 2003. u Beogradu izvršili pripadnici "zemunskog kriminalnog klana".

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...