Ambasada Rusije: Kosovo je Srbija!

Moskva nije promenila stav

Ambasada Rusije: Kosovo je Srbija!

Politika -
Što se tiče situacije oko Krima, u ovom slučaju se radi o slikovitom primeru korišćenja dvostrukih aršina od strane pojedinih naših zapadnih partnera, saopštila ambasada

BEOGRAD - Stav Moskve po pitanju Kosova i Metohije ostaje isti, saopštila je danas ambasada Rusije u Beogradu."Stav Rusije o Kosovu ostaje isti. On se oslanja na međunarodni pravni osnov kosovskog regulisanja, pre svega na rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244. Rezolucija u potpunosti ostaje na snazi", navedeno je u komentaru ambasade povodom ocene Moskve da je deklaracija o nezavisnosti Krima zakonita.

"Što se tiče situacije oko Krima, u ovom slučaju se radi o slikovitom primeru korišćenja dvostrukih aršina od strane pojedinih naših zapadnih partnera", piše u saopštenju ambasade.Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je prethodno da je deklaracija o nezavisnosti, koju je jutros usvojio parlament Krima, potpuno zakonita. Saopštenje je izdato uoči referenduma u nedelju na kojem će se građani Krima izjasniti da li taj region treba da bude deo Rusije."Rusija će u potpunosti poštovati rezultate slobodno izražene volje naroda Krima na referendumu", navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva.

Deklaracija o nezavisnosti Krima, koju su usvojili parlamentarci te autonomne republike, poziva se, između ostalog, i na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu od 22. jula 2010.godine.

U deklaraciji se kaže je odluka donesena "polazeći od odredbi Povelje UN i čitavog niza međunarodnih dokumenata koji garantuju pravo naroda na samoopredeljenje, a takođe uzimajući u obzir da je Međunarodni sud UN 22. jula 2010. u vezi sa Kosovom potvrdio činjenicu da jednostrano proglašenje nezavisnosti dela države ne krši bilo koje norme međunarodnog prava", prenela je RIA Novosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track