USVOJEN ĐILASOV IZVEŠTAJ: Delegati DS biraju novog predsednika 31. maja!
Foto: Glavni Odbor Ds, Tanjug

Demokrate analiziraju izborne rezultete

USVOJEN ĐILASOV IZVEŠTAJ: Delegati DS biraju novog predsednika 31. maja!

Politika -
Balša Božović predsednik GO Beograd usprotivio se Đilasovom predlogu da se predsednik bira delegatski i u tome ga je podržao i Dragan Šutanovac.Omladina DS iz cele Srbije protiv Đilasovog izveštaja
1 / 8 Foto: Glavni Odbor Ds, Tanjug

BEOGRAD - Glavni odbor Demokratske stranke (DS) danas analizira rezultat prevremenih poslaničkih izbora u Srbiji, na kojima je DS osvojila 6,03 odsto glasova, odnosno 19 poslaničkih mesta.

19.20 - Odlučeno da će novog predsednika DS birati delegati 31. maja. Radna skupština zakazana za 27. april ove godine.

18.21 - Demokrate usvojile Đilasov izveštaj. Od prisutnih 203 protiv je bilo 68, uzdržanih 4.

17.41 - Demokrate uskoro glasaju o Đilasovom izveštaju.

16.16 - Demokratska omladina iz cele Srbije glasno i jasno protiv Đilasa. Glasaju svi protiv njegovog izveštaja danas.

15.45 - Borko Stefanović je otvoreno za Đilasa.

"Stranka nema kapaciteta za neposredne izbore. Samo 4.500 članova platilo je članarrinu. To znači da će neko doći da kupi stranku time što će ostalima uplatiti članarinu".

14.00- Dragan Šutanovac je rekao da nije trenutak da se izjašnjava o tome da li će se kandidovati za prvog čoveka DS. On je istakao da je protiv Đilasovog predloga za delgatsko biranje predsednika i da podržava Balšin predlog za neposredni izbor.

13.33 Balša Božović: Dugovi su nam tri puta veći od onih što je Đilas zvanično izneo. MI moramo u reformu, da galsamo za neposredne izbore, rekao je Balša Božović.

13.21- Raspava je u toku. Balša Božović lobira za neposredne izbore, a Đilas i njegovi verni saradnici za delegatsku skupštinu. Bojan Pajtić se za sada ne uključuje u raspravu.

12.50 -Prijavljeno je 40 govornika. GO DS nastavlja rad iza zatvorenih vrata.

12.48 - Kako je moguće da tek formirana stranka NDS ima tri puta veći budžet od nas. To je pitanje za medije, ali mislim da ćemo odgovr na tako nešto ipak sačekati. NDS je jedina stranka koja je imala dobar dogovor sa Vučićem, rekao je Đilas. Sve stranke u Srbiji koje su trgovale sa Aleksandrom Vučićem nisu ušle u parlament, ni Liberalno demokratska partija, ni Ujedinjeni regioni Srbije, niti Demokratska stranka Srbije, ilustrovao je Đilas i dodao da za DS to ne treba da bude uteha.

12.45 - Đilas: Za ovu kampanju potrošili smo oko milion evra.Vratili smo kredit od 360 miliona evra, odnosno 483 miliona sa kamatama, ostalo je da se vrati još 39 miliona. Na današnji dan dug stranke iznosi 229 miliona dinara, napomenuo je Đilas. I on će biti za vratom svakom ko bude vodio stranku.

12.40 Đilas: Vladajuća stranka je naše ideja uzimala i u isto vreme nas nazivala lopovima. Odluke u DS su se pre mene donosile u uskom krugu ljudi. Mi smo u poslednjih godinu dana doveli do toga da svi mogu slobodno da kažu šta misle. Izborni rezultati su loši ali nisu katastrofalni.

12 .25 Sednica Glavnog odbora, koja je bila zakazana za 12 sati, počela je sa zakašnjenjem u beogradskom Centru "Sava". Sednica je počela minutom ćutanja u čast preminulog Gaše Kneževića. Tema sednice je izveštaj i analiza rezultata vanrednih izbora 16. marta, kao i održavanje stranačkih izbora koji, po Statutu DS, treba da budu najkasnije 180 dana od održavanja opštih izbora.Podsetimo , Đilas bi danas mogao da se suoči sa novim velikim ispitom. Naime, nezvanično se saznaje, da bi Dragan Šutanovac i Balša Božović mogli da iniciraju glasanje o njegovoj smeni. Takođe, Đilas je ostao potpuno sam, okružen tek s nekoliko najodanijih saradnika, koje predvode Žika Anđelković, Borko Stefanović i Goran Ješić.Poslednji u nizu onih koji su shvatili da sa Đilasom nema sreće i povratka iz provalije u koju je strovalio Demokratsku stranku, jeste i njegov zamenik Bojan Pajtić. Iako je Pajtić bio zapravo taj koji je sve vreme Đilasu davao "veštačko disanje" izgleda da je i njemu prekipelo i shvatio je da ne želi da bude Đilasova marioneta. Poslednji razgovor Đilasa i Pajtića dogodio se nakon što su novosadske demokrate odbile da usvoje Đilasov izveštaj o radu. Kad je čuo šta se dogodilo Đilas je u dva noću zvao Pajtića i bunovnog iz sna ga pitao:

"Šta je magistre, pardon doktore Pajtiću, ko su ovi tvoji ludaci u Novom Sadu i da li ti stojiš iza njih?"Pajtić, koji nije mogao da veruje da ga Đilas zove u pola noći svojim najbližim saradnicima je ispričao da je pokušao da umiri Đilasa i da mu objasni da je glupo da noću vode takve razgovore, na šta mu je Đilas rekao:"Slušaj Pajtiću, ako do jutra ne promenite odluku smatraj da ćeš leteti iz stranke".Podsetimo, po konačnim rezultatima koje je 24. marta saopštila Republička izborna komisija, koalicija Srpske napredne stranke je osvojila 48,35 odsto glasova (1.736.920), i imaće 158 poslanika u Skupštini Srbije. Na drugom mestu je koalicija Socijalističke partije Srbije sa 13,49 odsto glasova (484.607), odnosno 44 mandata u novom skupštinskom sazivu.

Lista "S Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju" osvojila je 6,03 odsto glasova, odnosno 19 mandata, a koalicija oko Nove demokratske stranke Borisa Tadića osvojila je 5,70 odsto glasova, odnosno 18 mandata. Šest poslanika u novom skupštinskom sazivu imaće Savez vojvođanskih Mađara, tri poslanika imaće Stranka demokratske akcije Sandžaka, a dva poslanika imaće Partija za demokratsko delovanje. Ostale stranke i koalicije koje su učestvovale na izborima nisu prešle cenzus od pet odsto za izbor poslanika. Na izborima 16. marta je učestvovalo 19 izbornih lista, a glasalo je 3.592.375 birača, odnosno 53,09 odsto od ukupno 6.765.998 upisanih u birački spis

http://www.youtube.com/watch?v=fhNSl5FTK1k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja