Vučić: Nova vlada kao Bajern!
Foto: Tanjug

Napravićemo najbolji tim

Vučić: Nova vlada kao Bajern!

Politika -
Treba napraviti vladu koja će da funkcioniše kao tim, koja možda ne mora da ima Mesija i Ćavija, nego vladu kao Bajern, koji ima izvanredan tim, on ima odlične pojedince, ali teško da su zvezde tog kalibra Riberi i Kros, ali kao što vidite igraju bolje, rekao je Vučić

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će nastojati da nova vlada funkcioniše kao tim i da ministarstva ne budu više partijski feudi.

"Treba napraviti vladu koja će da funkcioniše kao tim, koja možda ne mora da ima Mesija i Ćavija, nego vladu kao Bajern, koji ima izvanredan tim, on ima odlične pojedince, ali teško da su zvezde tog kalibra Riberi i Kros, ali kao što vidite igraju bolje", rekao je Vučić.

On je istakao da će se truditi da napravi najbolji tim i da Vlada bude kao jedan, dodavši da će nastojati da se "izbegne feudalizacija" ministarstva, kak što je bilo do sada, čak i u vladi u kojoj je i on bio. "Hoću da znam šta se dešava u svakom ministarstvu. Hoću da Ministarstvo finansija zna za svaki trošak kojeg pravi ministarstvo sporta ili kulture ili neko drug", kazao je Vučić, čija je Srpska napredna stranka osvojila apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima 16. marta.

Govoreći o prioritetima nove vlade, Vučić je rekao da će biti pravnih i ekonomskih reformi koje su važne za Srbiju. "Ekonomiju Srbije moramo da oživimo i ozdravimo. I industriju i poljoprivredu, i za sve to će biti potreban veliki rad i veliko strpljenje. Biće potrebna i promena svesti kod svih nas, ali i kod svih građana", kazao je Vučić. Kad je reč o ekonomskim reformama, Vučić je istakao da će nova vlada odmah ići u strukturalne reforme - u promenu većeg broja zakona: o stečaju, privatizaciji, zakona o radu, o državnim službenicima, osiguranju, o planiranju i izgradnji koji podrazumeva izdavanje dozvola u neuporedivo bržem roku nego do sada.

"Naša je namera da u kratkom roku kreiramo neuporedivo povoljniji zakonski ambijent za ulaganja u našu zemlju – za inostrane i za domaće investitore. Sa druge strane, moraćemo da donesemo najmanje 13 zakona koji predstavljaju implementaciju akcionih planova i zakona u oblasti vladavine prava i pravosuđa", rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, nova vlada moraće da razmišlja i o fiskalnoj konsolidaciji, da reformiše javnu uprave i obezbedi veći industrijski rast.

"U tom smislu pripremamo deo programa za period od 1. juna 2014. do 1. juna 2016. sa podsticajnim paketima koji moraju da budu najbolji u regionu da bismo privukli ljude da investiraju u našu zemlju, jer zašto bi došli u Srbiju ako nemaju povoljnije uslove nego u drugim zemljama", rekao je Vučić. Upitan da li veruje da će uspeti u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, Vučić je kazao da tu ima mnogo problema i da to moraju da rade institucije. "Ovim što mi radimo, pokazuje se samo nivo političke volje. To nije dovoljno. Sve naše institucije moraju da rade još bolje, još jače i još više. Ovo što sada vidimo tu je rad policije i tušilaštva, ali ono gde tek treba da se pokaže, jesu sudovi, koji moraju da budu neuporedivo efikasniji" kazao je Vučić.

(Dojče vele)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track